Att klippa sig och skaffa ett jobb: eller livet efter studierna

07/02/2013 — 1 kommentar
Martin Mickelsson, administratör, Uppsala universitet

Martin Mickelsson, administratör, Uppsala universitet

Att bli något, det där med att ha ett tydligt mål och användning av min (något spretiga) utbildning, det funderade jag inte så mycket på som student. Som de flesta av mina vänner läste jag av intresse men utöver tanken att kanske någon gång doktorera var framtiden och livet efter studierna diffus, något jag tror gällde de flesta av oss.

Det var också sällan som det där med arbetslivsanknytning dök upp i samtal under seminarier på universitetet. Men ett undantag var vår seminarieledare på Historia C som drog fram frågan om användbarheten av utbildningen i verkligheten utanför universitetets väggar: ”När ni söker jobb säg inte att ni är historiker, säg att ni är experter på hantering av stora informationsmaterial och källkritisk analys av textmaterial”. Hans poäng var att vi inte skulle tänka på vår utbildning i termer av specifika faktakunskaper, vilka ofta blir förlegade innan examen är i hamn, utan i termer av färdigheter.

Det handlar om att se utbildningen som en verktygslåda för att tackla olika utmaningar och uppgifter i ett framtida arbetsliv. Det jag aldrig förväntat mig som student var de många olika frågeställningar jag dagligen ställs inför på min arbetsplats.

Att jobba har för mig oftast varit att ställas inför problem där det ytterst sällan finns en utstakad väg eller metod och inte heller något facit att jämföra resultatet med. Det du är anställd för är att utföra är ofta definierat i tjänsteplaner och dylikt, men utöver detta uppstår problem som måste lösas. För att tackla dessa räcker det sällan endast med att ha nödvändiga kunskaper och färdigheter utan också en förmåga att kunna hitta synergierna mellan de olika färdigheterna som behövs för att lösa problemen.

Om du hade frågat mig för fyra år sig vad jag skulle göra i framtiden är det inte troligt att du fått ett tydligt svar. För många av oss är det svårt att förutse med vad och var man kommer att arbeta och vilka olika arbetsuppgifter man kommer att få utföra.

Ytterst handlar det om en förmåga till flexibilitet; eftersom arbetsmarknaden är oförutsägbar är färdigheter som inte låser dig till ett visst kunskapsområde en värdefull tillgång att ha med dig på din väg in i arbetslivet.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Vad gör en statstjänsteman? Del 5 « ST Student - maj 5, 2014

    […] Jag har en magister i Freds- och konfliktkunskap samt gymnasielärarexamen. Som jag nämnt i ett tidigare blogginlägg är mitt jobb lika med att ställas inför problem där det sällan finns en klar väg eller facit […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s