Vem vill vara otrygg?

19/02/2013 — 2 kommentarer
Jolin Löf, kommunikatör, Fackförbundet ST

Jolin Edbrand, kommunikatör, Fackförbundet ST

De tidsbegränsade anställningarna har ökat kraftigt de senaste åren. Bland tjänstemännen är det främst unga kvinnor som har otrygga jobb – det vill säga annan anställningsform än tillsvidareanställd.

Det finns en utbredd myt om att den yngre generationen är så flexibel och ombytlig att de inte vill ha fasta jobb. Trots att undersökning efter undersökning visar att unga, precis som äldre, allra helst vill vara fast anställda.

Otrygga anställningar skapar otrygga medarbetare. Om man känner att anställningen hela tiden hänger på en skör tråd blir det svårare att säga ifrån och ställa krav när arbetsförhållandena är dåliga. Planer på att köpa bostad eller bilda familj får ofta skjutas på framtiden. Forskningen visar dessutom att tidsbegränsat anställda upplever mer stress, har sämre hälsa och får mindre kompetensutveckling.

Självklart behöver organisationer ha möjligheten att visstidsanställa, men tyvärr gör rådande lagstiftning att den möjligheten kan missbrukas. Det händer att arbetsgivare sätter i system att stapla olika typer av tidsbegränsade anställningar på varandra för att undvika att behöva fastanställa någon trots att det finns ett långsiktigt behov.

På mitt första jobb efter examen blev jag först timanställd för att sedan få ett vikariat och därefter få en projektanställning i ett fiktivt projekt. Visst var jag glad att ha ett jobb, men dessvärre var lönen låg och arbetsbelastningen hög. Eftersom jag ständigt hade ett kontrakt som var på väg att gå ut, och som jag på något sätt kände att jag skulle vara tacksam om jag fick förlängt, blev det aldrig riktigt läge att ta upp det med chefen.

Färre än hälften på min avdelning hade fast anställning och vi som var ”ofasta” hade helt andra villkor. Dels fick vi inga årliga lönehöjningar. Dels hade vi högre prestationskrav och riskerade hela tiden att bli utbytta om vi inte nådde upp till målen. Det hände att även duktiga medarbetare som varit med länge åkte ut om de hamnade i en tillfällig svacka och inte presterade på topp.

Som ny i arbetslivet visste jag väldigt lite om mina rättigheter. Det var en stor organisation med gott rykte så jag litade på att allt gick rätt till. Facket hade jag gått med i, men jag visste inte riktigt vad de kunde hjälpa mig med eller hur man gjorde för att själv engagera sig. I mitt nästa inlägg tänkte jag, bättre sent än aldrig, ställa alla frågor som jag borde ha ställt då till en ombudsman och försöka reda ut vad som egentligen gäller för den som har en otrygg anställning.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Om otrygga jobb - februari 21, 2013

    […] Det finns en seglivad myt om att unga människor föredrar dessa korta tidsbegränsade anställningar framför tillsvidareanställningar eftersom de vill vara flexibla. Men som sagt, en myt som väl är dags att avliva. Läs gärna Vem vill vara otrygg? […]

  2. Vad gäller när du har ofast jobb? « ST Student - mars 13, 2013

    […] I mitt förra inlägg skrev jag om otrygga anställningar och mina egna erfarenheter av detta. Den här gången tänkte jag försöka reda ut vad som gäller för dig som fått ett jobb utan fast anställning. Jag har träffat Martin Hjorth, ombudsman på Fackförbundet ST och ställt de frågor som jag själv kanske borde ha ställt till facket när jag jobbade mig igenom alla möjliga anställningsformer. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s