En påminnelse om bananskalet

01/03/2013 — Lämna en kommentar
Andreas Beckert

Andreas Beckert, rekryteringscoach, Fackförbundet ST

I tider av välputsad karriärplanering, strategiska utbildningsval och noggrant utvalda praktikplatser som förväntas lägga den sista gyllene pusselbiten i jakten på drömjobbet, vill jag vänligen påminna om bananskalet. Det kan oväntat föra dig in i helt nya världar och samtidigt drastiskt ta dig bort från det du trodde dig vara ämnad för.

Som 17-åring var jag i eget tycke en lovande men oputsad skådespelartalang. Jag pratade då som nu en trögflytande om än förståelig skånska som begränsade min casting till roller som slemmig portvakt i Macbeth och dvärgen Nano i Volpone (eller möjligtvis Castrone, eunucken). I vilket fall var mitt skådespelar-CV vid 17 års ålder välfyllt och brett med framträdande i ett dussintal uppsättningar.

Det föll sig givetvis fullt naturligt för denna unga man att söka sig till Scenskolan, denna mytomspunna institution. Jag visste inte mycket om den, mer än att den var många terminer lång, alla sökte men ingen kom in, jo Peter Wahlbeck som den yngste någonsin men han hoppade av eftersom han vägrade lära sig steppa. Sådant väckte givetvis respekt.

En solig vårdag stänger jag in mig på toaletten och tar mod till mig att ringa till Scenskolan för att få veta mer om hur själva ansökningsförfarandet går till. Nu ska det göras. Bara att prata med någon på skolan gör mig nervös. Eftersom detta är 1996 ringer jag till nummerupplysningen först och ber att bli kopplad till Malmö Scenskola. Svindyrt, men det kan komma att betala av sig, hinner jag tänka. Därefter följer konversationen nedan:

Dam: ”Hej!”

Jag: ”Hej, jag ringer för att fråga lite… om er skola. Jag skulle vilja söka.”

Dam: ”Vad kul, ja det är bara att komma.”

Jag: ”Ok! Jag är 17 och fyller 18 i september, kan jag söka ändå? Eller måste jag vänta tills jag har fyllt?

Dam: (tystnad) ”Hmm, du kan nog komma förbi ändå.”

Jag: ”Vad bra! Jag har förberett två akter, en monolog som portvakten i MacBeth och en dialog som dvärgen ur pjäsen Volpone. Jag kan behöva lite hjälp, under själva akterna… Kan ni ordna det?”

Dam: (tystnad) ”Det ska nog inte vara några problem… (tystnad) kom du hit så ordnar det sig.”

Jag: ”Hjälper ni även till med scenografi, om jag vill ha med en käpp till dvärgen, eller nåt?”

Dam: (tyst)

Jag: ”Ahh.. ok. Tänkte också kolla lite med åldersfördelningen i klasserna. 18 är ganska ungt va? De flesta är äldre?”

Dam: ”Vi har väldigt blandade klasser. Du kommer nog inte vara yngst. (nu börjar tonen bli lite avmätt)

Jag: ”Näähä? (överraskad) OK, jag har förstått det som att de flesta har gått förberedande utbildningar tidigare… innan de söker till er.”

Dam: (tyst)

Jag: ”Men ok… En sista fråga, skolan är väl fyra år, dvs åtta terminer? Med en hel del praktik?”

Dam: (tystnad) ”Eh… för vissa… (tystnad)… kan det kanske ta så lång tid. Men du ska inte behöva gå här fyra år. Det går nog fortare eftersom du snart är 18 år.” (socionom-tonläge på)

Jag: ”Men…! Kan man ta examen fortare? Det är väl bara Peter Wahlbeck som slutat tidigare?” (ganska förvånad, men kanske har hon märkt att jag har talang)

Dam: ”Ehh.. Peter Wahlbeck har aldrig gått här…”

Jag: ”Men… (tystnad) jag har väl kommit till Malmö Scenskola?” (svettas)

Dam: ”Va…?? Nej, det här är Malmö Simskola.”

Jag: (svettningar, klick)

Just där avslutades min skådespelarkarriär. I chocken som följde tog jag mig aldrig för att kontakta den riktiga Scenskolan, istället valde jag en annan inriktning på min utbildning och några fler pjäser sedan dess har det inte blivit. Historien speglar hur valen man gör inte alltid är resultatet av noggrann planering utan ibland kan något så banalt som en felringning dra dig bort från det du tror är ämnad för. Nu gick det väldigt bra ändå men ibland, bara ibland, leker jag med tanken på ett samtal direkt till Scenskolan…

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s