5 regler för sociala medier på jobbet

15/03/2013 — 2 kommentarer
Veera Littmarck

Veera Littmarck, förbundsjurist, Fackförbundet ST

Inte bara en gång har jag fått frågan om vad som gäller avseende användningen av sociala medier på jobbet. Som den jurist jag är, är mitt självklara svar: det beror på. Eftersom det svaret inte gör dig klokare ska jag försöka lista några enkla regler.

Första regeln – Arbetsgivaren bestämmer hur arbetstid och arbetsredskap används

Arbetsgivaren bestämmer över hur arbetsredskap såsom dator, läsplatta eller mobiltelefon får användas. Alltså, ta reda på om det finns någon it-policy eller andra regler kring hur man får använda sitt arbetsredskap privat och i vilken mån man får göra det på arbetstid. Hos de allra flesta arbetsgivare får man som anställd använda datorn eller mobilen även för privata syften, i den mån det inte inkräktar på ens arbete, orsakar kostnader eller innebär säkerhetsrisker.

Andra regeln – Yttrandefrihet

Alla medborgare i Sverige har en grundlagsskyddad yttrandefrihet. Om man är anställd av staten (myndigheter eller affärsverk) eller andra offentliga arbetsgivare gäller den grundlagskyddade yttrandefriheten fullt ut. Lika lite som staten får ingripa mot medborgare för deras yttrande får staten som arbetsgivare ingripa mot anställda som nyttjat sin yttrandefrihet.

Tredje regeln – Tystnadsplikt

Som anställd kan man få reda på uppgifter i sitt arbete som det är sekretess på, med andra ord, man är bunden av tystnadsplikt. Dessa uppgifter får man inte sprida. Ett undantag är att offentligt anställda kan ha rätt att lämna sekretesskyddad information till journalister (meddelarfrihet). Men om du själv skriver något på Facebook eller Twitter eller lägger upp en bild på Instagram anses det generellt inte ha skett på ett sådant sätt att meddelarfriheten gäller.

Fjärde regeln – Lojalitetsplikt

Om man är anställd av ett privat företag är man bunden av en lojalitetsplikt mot sin arbetsgivare. Det betyder ungefär att man ska sätta arbetsgivarens intresse framför sitt eget. Man får till exempel inte skriva ofördelaktiga saker om sin arbetsgivare eller kunder m.m. Om man gör det kan arbetsgivaren vidta åtgärder, till exempel ge dig en varning. I värsta fall kan man till och med riskera sin anställning.

Sista regeln – Tänk efter först

Att mordhota din chef på Facebook är lika korkat (och olagligt) som att göra det i verkligheten. Oavsett om du har rätt (yttrandefrihet) att skriva taskiga saker om dina kollegor är det dumt att göra det. De flesta fall som jag stött på och läst om i media handlar just om personer som gjort korkade inlägg och i många fall ångrar de sig i efterhand. Så oavsett om du har rätten på sida att säga eller skriva vad du vill är min rekommendation att tänka efter före. Ditt inlägg kan läsas, sparas och spridas i en mycket större omfattning än vad du själv avsåg från början.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. 5 regler för sociala medier på jobbet | Digital Marknadsföring | Scoop.it - mars 16, 2013

    […] Inte bara en gång har jag fått frågan om vad som gäller avseende användningen av sociala medier på jobbet. Som den jurist jag är, är mitt självklara svar: det beror på. Eftersom det svaret inte gör…  […]

  2. God Jul och Gott Nytt År! « ST Student - december 20, 2013

    […] året. Sen starten i februari har det blivit 33 inlägg. Mest läst var Veera Littmarcks inlägg om 5 regler för sociala medier på jobbet. Även inlägg om karriär, lön och att söka jobb har varit populära. Vad tycker du att vi ska […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s