”Och så har vi ju det här med lönen…”

27/03/2013 — 3 kommentarer
Niclas Carlström

Niclas Carlström, ombudsman, Fackförbundet ST

I mitt jobb så ingår den stora förmånen att få vara ute på universitet och högskolor runtom i landet och prata om karriärfrågor. Det kan röra sig om hur man lyckas på anställningsintervjuer, hur du skriver ett bra cv eller vilka framtidsjobben i staten är. En fråga som nästan alltid kommer upp på de här föreläsningarna är frågan om lön. Hur ska jag göra för att se till att få en så bra lön som möjligt? Ska jag gå med på vilken lön som helst?

När du ska börja jobba efter din utbildning så är den första lönen du ska få den allra viktigaste. Den sätter trenden för kommande löner. Inte bara om du ska vara kvar på samma arbetsplats men även när du byter jobb. Frågan: ”Vad tjänade du på ditt förra jobb?” är en väldigt vanlig fråga på anställningsintervjuer

Så hur ska jag göra för att kunna få ut så mycket som möjligt? Jag gör som jag brukar göra när jag ställs inför ett svårt problem – Google is your friend!

En sökning på orden lön + utredare gör gällande att medellönerna och medianlönerna ligger på mellan 26 000 – 33 900 kr. Jag får även fram information om att det skiljer mycket mellan vilka typer av utredningar som personen jobbar med och på vilken arbetsplats. Sorgligt nog så stämmer löneskillnaderna mellan män och kvinnor även för utredarjobb.

Det här blev jag ju inte klokare på. Så hur ska jag då göra om jag vill få ut så tillförlitlig statistik som möjligt?

För vad som gäller för försäkringskassan inte alls behöver gälla för en privat firma. Det som gäller för en kommun behöver inte gälla för ett EU-jobb. Därför är det alltid bäst att ta reda på vad som gäller för just den arbetsplatsen där du söker jobb.

När du söker jobb så finns det ofta en hänvisning till en facklig kontaktperson i annonsen. Den här personen kan du ringa och fråga sådana saker som du tvekar att fråga arbetsgivaren om – Bland annat om vad du bör kunna få ut i lön. Den här personen har oftast den bästa överblicken över löneläget på sin arbetsplats. Genom att ta kontakt med den representanten så kan du vara väl förberedd för den kommande löneförhandlingen.

P.S: Glöm inte att fråga om de andra förmånerna utöver själva lönen. Vad gäller vid semester? Hur fungerar det med övertid? Alla dessa förmåner regleras av arbetsplatsens kollektivavtal.

Lycka till och glöm inte att boka tid för en simulerad intervju med ST Student om du ska gå på en anställningsintervju!

3 responses to ”Och så har vi ju det här med lönen…”

 1. 

  Vilken fruktansvärt värdelös artikel! Du kan ju åtminstone länka till SCB:s lönestatistik (http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/Produkt.asp?produktid=AM0110) . Eller varför inte mobilapparna ”Rätt lön” och ”Akademikerlön”?

 2. 

  Håller med David!
  Saker som man bör tänka på när det kommer till avtalet är ju också:

  Lön
  Övertid
  – Lön?
  – Hur tas övertiden ut?
  Arbetstid
  Semesterdagar
  Semesterersättning
  Kollektivavtal
  Restidsersättning
  Traktamente
  Försäkringar
  Lönerevisioner
  Sjuklön
  Uppsägning
  Pensionsförmåner
  Föräldrarledighet
  Övriga förmåner
  – Lunchförmåner
  – Teknik
  – Friskvård
  Bonus

 3. 
  Niclas Carlström 17/04/2013 kl. 17:53

  Hej David och Karin.

  David: Tack för din feedback och dina tips på lönestatistik. Du har helt rätt i att dessa källor är tillförlitliga när det gäller att ta reda på löneläget för olika typer av yrken eller utbildningar.

  Det som är det allra säkraste sättet att få reda på relevant information om lönen på den arbetsplatsen som du söker dig till är att fråga det lokala facket. De källor som du hänvisar till är väl underbyggda men kan bara svara på hur det generella statistiken ser ut och inte hur det ser ut på just den arbetsplatsen som du är intresserad av.

  Karin: Jag kan inte annat än att hålla med dig om att det finns långt fler saker att ta reda på när du söker jobb på en arbetsplats än lönen. Alla de saker som du tar upp är viktiga! Ett tips som jag tar upp i texten är att ta reda på om huruvida arbetsplatsen har ett kollektivavtal eller inte. Läs gärna mer om detta på: http://www.facketforandras.nu/Kollektivavtal/ .

  /Niclas Carlström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s