Sommarjobb? Sök smart!

28/05/2013 — 1 kommentar
Andreas Beckert

Andreas Beckert, projektledare, TCO

Snart är sommaren här och för de flesta studenter är det läge att se över vilka livsuppehållande åtgärder som kan vara aktuella under de kommande månaderna. För just livsuppehållande, i form av ekonomisk försörjning, är vad de flesta associerar sommarjobbet med. Men glöm inte att söka smart!

Sommarjobbet kan ge dig erfarenheter som kan vara väldigt nyttiga i ditt framtida arbetsliv: en sommartjänst på Försäkringskassan, Skatteverket eller Arbetsförmedlingen ger dig kunskaper inom myndighetsområdet som garanterat lyser kraftfullt i ditt CV när det är dags att söka framtida statlig tjänst. För de flesta myndigheter är inte sommarjobbarna primärt en drillad arbetskraftsreserv när ordinarie personal måste vila ut utan betraktas som strategiskt viktigt som personalförsörjningsverktyg. Visar du framfötterna på sommarvikariatet ser arbetsplatsen gärna att du står med som sökande med din färska examen när ordinarie tjänster lyses ut.

Självklart, tänker du. För mig och många i min omgivning var det inte så. Själv körde jag truck på nätterna i ett större industribageri sommar efter sommar och om en stor motorcykel sägs förlänga mannens stora lycka är det inget mot vad en TCM FD Z 5T gör. Det är en motviktstruck på fem ton och medan vissa av mina nuvarande kolleger slipade på sitt CV efter devisen ”rätt jobb är viktigare än ett jobb” gjorde jag burn outs, välte bakplåtar och installerade extrahögtalare på taket. Det årets sommarhit – ”Ohhh Macarena!!” – ekade högt och stickande dieselångor spreds när Beckert drog förbi. Jag ägde världen men hade verkligen inte gjort ett smart jobbsökande med tanke på hur högt skattat just erfarenhet av myndighetsvärlden är för arbetsgivare allmänhet och statliga arbetsgivare i synnerhet.

Förra året anställde Arbetsförmedlingen 70 högskolestudenter som sommarvikarier, bara på deras kundtjänster. Biträdande marknadschef Pia Rydqvist har senare lyft fram satsningen som framgångsrik och ser fram emot nya semestervikarier som ska anställas nu i sommar. Visst är det win-win: ett utmärkt sätt för studenterna att skaffa sig yrkeserfarenhet och få mersmak på myndighetsjobb samtidigt som myndigheten i fråga kan bibehålla sin servicegrad utan att överbelasta den ordinarie personalen. Givetvis hoppas Arbetsförmedlingen nu på att många av dessa vikarier söker sig tillbaka till myndigheten efter avslutad examen.

Skatteverket söker varje sommar ca 300 vikarier som förväntas ansvara för allt mellan utredningsarbete och servicearbete på golvet. Är du en av de lyckligt lottade akademikerna kan du på Skatteverket förvänta dig en lön mellan 18 500 och 20 500 med ett påslag om du har tjänstgjort tidigare somrar.

Ännu är inte alla vikariat tillsatta till sommaren. Skruva ner Macarena och gör följande:

  • Håll ögonen öppna på de stora myndigheternas hemsidor /lediga jobb!
  • Ring till det lokala myndighetskontoret och stäm av rekryteringsläget inför sommaren.
  • Bevaka Arbetsgivarverkets Statliga Jobb
  • Slå en signal ST Direkt och be om tips och råd när det gäller rekryteringsprocessen, lön och villkor.
  • Tänk inte bara sommarjobb utan ferier – arbetsanhopningar är inte endast ett sommarfenomen – och håll därför ögonen öppna året om.
  • Kolla in sommarjobbsexpert.se som ger dig råd och dåd om vad du ska tänka på när du väl har jobbet!

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Snårig väg till första jobbet i nätverkandedjungeln « ST Student - november 22, 2013

    […] Vad innebär då detta för dig som arbetssökande? Jo, att vikten av ditt personliga nätverk blir allt större. Att dammsuga nätet efter intressanta platsannonser är kanske inte längre det effektivaste sättet att skaffa sig ett jobb. Minst lika viktigt kan vara att du berättar öppet för de du känner om att du letar nytt jobb, och att du utökar ditt kontaktnät ytterligare. Det finns hel del bra information på STs karriärsidor om att använda sig av kontaktnätet och spontana kontakter. För dig som student kan det löna sig att vara aktiv i studentföreningar och att välja sommar- och extrajobb med omsorg. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s