Men varför fick jag inte jobbet?

03/06/2013 — 6 kommentarer
Niclas Carlström

Niclas Carlström, ombudsman, Fackförbundet ST

Det kanske är cyniskt att tänka såhär men i vissa situationer känns verkligheten extra orättvis. Som till exempel när du är tvungen att avbryta ett maraton du har tränat för i ett halvår på grund av ett knä som väljer att klappa ihop just den dagen trots att det har varit lika pålitligt som ett schweiziskt klockverk under hela våren.

Få saker känns dock så orättvisa som att inte få det jobb som du tycker att du passar helt perfekt för. Det är lätt att känna sig lite nedslagen över detta och tänka: ”Varför förstår de inte att jag passar så bra för detta?” eller:  ”Om jag inte får det här jobbet som kändes så rätt… Hur ska det då gå med de andra som jag söker?”

På min hemdator ligger det drygt 100 olika personliga brev som jag under åren har skickat till olika arbetsgivare när jag har sökt jobb och tro det eller ej: Jag fick inte alla jobb som jag sökte! Jag lärde mig dock en hel del av alla.

Vad ska du då göra när du har sökt ditt drömjobb och fått ett avslag?

1. Gå igenom din ansökan

Var det något i den som du själv tycker saknades? Stämmer din profil med det som arbetsgivaren söker? Har du gjort något slarv- eller stavfel?

2. Följ upp din ansökan

Det är en sak att dra slutsatser om varför du inte fick jobbet. Det är en helt annan sak att fråga varför du inte fick det. Ta för vana att ringa upp arbetsgivaren om du har fått ett avslag  – Det är lätt hänt att ett mail får ligga obesvarat länge. Fråga arbetsgivaren med en vänlig ton om hen kan ge dig någon feedback på din ansökan så att du vet vad du kan göra annorlunda i ditt framtida jobbsök. Du får ofta ut mycket av samtalet. Det är också en bra träning om du är nervös för att ta kontakt med potentiella arbetsgivare via telefon.

3. Be om hjälp

Se till att en expert ser över ditt cv så att du kan få feedback och se över vad du kunde ha gjort annorlunda. En expert kan hjälpa dig att se på ditt cv på ett nytt sätt vilket gör att du kommer att göra en bättre ansökan och på så sätt vara lite närmre ditt drömjobb. Är du medlem i ST Student så kan vi hjälpa till med cv-granskning.

Och det kanske viktigaste rådet som jag kan ge är: Deppa inte ihop. Det kommer att lösa sig! Personligen fick jag jobb nr 101 (och ett par av de andra hundra också för den delen). Dessutom så blir det ett nytt maraton i höst… förhoppningsvis med ett lite starkare knä.

6 responses to Men varför fick jag inte jobbet?

 1. 

  Det händer ju ganska ofta att man överhuvudtaget inte får ett Nej-svar på sin ansökan. Hur vet man då vart man ska vända sig med frågor om varför man inte blev kallad till intervju?

  • 

   Hej Nyexad.

   Tyvärr så finns det en del arbetsgivare som inte är bra på att svara på ansökningar och helt enkelt låter bli att meddela de sökande om att tjänsten har blivit tillsatt. Detta är givetvis både tråkigt och oproffsigt. Som tur är så har de flesta större arbetsgivarna i Sverige bra rutiner för detta.

   Ett tips är att spara annonsen där kontaktpersonerna för det eventuella jobb som du har sökt finns med. Om du inte har hört någonting från dem så ring upp och fråga om hur långt de har kommit och när de förväntas kalla folk till intervjuer. Det ger oftast ett gott intryck och visar att du är engagerad och verkligen vill ha jobbet.

   Skulle du få reda på att du inte har fått jobbet eller blivit kallad till intervju så är det viktigt att fråga om varför. Ett bra sätt att göra det på är att säga någonting i stil med: ”För mitt framtida jobbsökande så skulle jag vilja veta om det var någonting i min ansökan som jag skulle kunna gjort annorlunda?”.

   Lycka till i jobbsökandet!

 2. 

  Hej Niclas, tack för ett intressant inlägg. Jag saknar dock en artikel om offentliga tjänstetillsättningar på kommunal nivå, eftersom dessa till skillnad från statliga tjänster inte kan överklagas. Kommunerna kan alltså tillsätta vem de vill oavsett vad som efterfrågas i annonsen. Märkligt och mycket orättvist och något jag själv varit med om ett antal gånger.

  • 
   Niclas Carlström 06/11/2015 kl. 14:13

   Hej Daria T.

   Vad tråkigt att höra att du har haft tråkiga upplevelser i ditt jobbsökande. Jag hoppas att du har hittat rätt eller snart gör så.

   Det stämmer som du säger att det går att överklaga anställningsbeslut inom statens område enligt Lagen om offentlig anställning och andra regler gäller för anställningar inom kommunal sektor.

   Jag tycker att du ska vända dig till Fackförbundet Vision, STs systerförbund i TCO-familjen som organiserar anställda inom bland annat kommunal sektor. Mig veterligen så finns det ett överklagandeförfarande även för kommunala tjänster men dessa förfaranden har jag mindre insyn i då vi endast organiserar anställda som arbetar på statligt uppdrag. Ta kontakt med Vision om du vill veta mer om detta.

   Lycka till!

   /Niclas

Trackbacks and Pingbacks:

 1. Men varför fick jag inte jobbet? Del 2 – Att överklaga « ST Student - september 17, 2013

  […] sitt förra blogginlägg gav Niclas Carlström tips och goda råd om hur du ska göra för att verkligen få ett av de där […]

 2. Min kamp för ett jobb - augusti 28, 2015

  […] sitt förra blogginlägg gav Niclas Carlström tips och goda råd om hur du ska göra för att verkligen få ett av de där […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s