Britta Lejon berättar om sitt första sommarjobb

10/06/2013 — Lämna en kommentar
Britta Lejon

Britta Lejon, ordförande Fackförbundet ST

Snart är det dags för många studenter att börja sina sommarjobb. Vi har träffat STs ordförande Britta Lejon och snackat sommarjobb. Hon berättar om sitt första sommarjobb och vad som är viktigt att tänka på inför det.

Berätta om ett sommarjobb du haft!
Mitt allra första sommarjobb hade jag som städare på Philips i Järfälla där jag är uppvuxen. Jag minns det så väl eftersom det var nervöst och stort att komma ut i arbetslivet. Jobbet fick jag genom min kompis mamma som var städledare. Man växer av att få ta ansvar och få förtroende. Det finns en tillfredsställelse i att tjäna sina egna pengar för första gången.

Senare jobbade jag även på Postgirot, den manuella föregångaren till internetbanken. Till skillnad från städjobbet som var ensamt så var Postgirot en stor arbetsplats med många sommarjobbare som hade väldigt roligt tillsammans.

Vad lärde du dig?
Att lyssna på kritik, ta emot den och att ta ansvar var det som jag lärde mig. Det är någonting som man får lära sig oavsett vad man gör på en arbetsplats. Självklart lärde jag mig också att städa ordentligt. Någon gång blev det omstädning av lokalerna efter att arbetsledaren gått igenom det jag hade gjort. Jag upptäckte även tråkiga saker som att det kan finnas en statusskillnad på en arbetsplats beroende på vilken befattning man har.

Vilket är ditt bästa sommarjobbtips?
Mitt tips är att inte provjobba gratis. Tyvärr är det svårt att få ett sommarjobb idag vilket gör att man lättare accepterar dåliga villkor. Om det inte finns kollektivavtal så behöver man själv ställa ett antal kontrollfrågor. Detta kan man få hjälp med genom TCOs sommarjobbsexpert. Där finns en checklista på vad du ska kolla upp och ett direktnummer dit du kan vända dig för att få svar på alla frågor relaterade till sommarjobbet.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s