I statens och medborgarnas tjänst

04/09/2013 — Lämna en kommentar
Martin Mickelsson

Martin Mickelsson, administratör, Uppsala universitet

Innan jag går på sommarsemester får jag ett rekryteringsärende att ta itu med. Ett lika hövligt som oroligt mail dyker upp där en sökande hade varit i kontakt med universitetet om en utlyst tjänst och trodde sig skickat in den för registrering men inte fått någon bekräftelse på detta. Nu var frågan vad jag kunde göra för att lösa problemet. Den formella ansökningstiden hade gått ut ett par dagar tidigare utan att ansökan registrerats i universitetets datorsystem, vilket borde betyda att det inte finns mycket att göra. Men den sökande hade enligt mailet varit i kontakt med flera anställda på berörd institution för att förhöra sig om hen hade behörighet att söka tjänsten och uppmanats av dessa att göra det.

Detta är ett bra exempel på hur jag med jämna mellanrum befinner mig i gränslandet mellan två principer som ibland hamnar i konflikt. Å ena sidan regleras universitetets myndighetsutövning av en rad lagar och regler, vilka skapar ramarna för mitt dagliga arbete. Bland annat inkluderar dessa offentlighetsprincipen liksom kravet att frågor och ärenden från allmänheten bör besvaras så fort som möjligt. Trots att stor möda lagts på utformandet av dessa lagar och regler är de av nödvändighet alltid mer eller mindre generella och det är här där den andra principen kommer in. Bakom varje fråga och ärende finns en människa med en egen historia. Det generella regelverket kan aldrig ge tydlig vägledning i alla unika situationer som dyker upp varför en till synes enkel och klar regel kan i det individuella fallet tolkas på olika sätt.

Ytterst blir det en fråga om avvägning där jag i vissa situationer i mitt arbete behöver vara flexibel, inom rättssäkerhetens ramar, när jag jobbar för och med medborgarna. Lagar och regler måste ställas mot verkligheten då de utformats för att göra universitetets interaktion med medborgarna så rättssäker och effektiv som möjlig.

För att återkomma till mailet, efter att jag varit i kontakt med de personer som den sökande hänvisat till och fått bekräftat att hens uppgifter stämde och överlagt med övriga inblandade i rekryteringsärendet kunde jag till den sökandes glädje meddela att vi skulle ta med ansökan i den fortsatta rekryteringsprocessen.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s