Hit the road!

11/09/2013 — Lämna en kommentar
Elin Moberg

Elin Moberg, internationell handläggare, Fackförbundet ST

Det här inlägget är ett försök att få dig att sjappa från universitetet, lämna biblioteket, slå igen datorn och dra. Stick iväg! Gör det bara!

Jag pratar om att åka utomlands för att samla kunskap till din kommande C- eller D-uppsats. Det gjorde jag och de månader jag tillbringade Ugandas huvudstad Kampala med min magisteruppsats i statsvetenskap var några av de bästa under min studietid. Jag intervjuade kvinnoorganisationer som arbetade med HIV/Aids om sexuella rättigheter, jämställdhet och hur samhället stigmatiserar kvinnor som lever med sjukdomen. Det var svårt.  Att ställa rätt frågor, att lära sig hitta i Kampalas förorter, att förstå deras verklighet och att omsätta det jag såg till en vetenskaplig uppsats. Men det var spännande, roligt och lärorikt. Och en fantastisk erfarenhet!

Erfarenheten har man nytta av både som person men också på sitt CV. Som samhällsvetare, jurist eller ekonom med en vilja att jobba med internationella frågor kan en fältstudie vara ett första steg mot en praktik, eller kanske till och med ett jobb med anknytning till den fråga eller det land man besökt.

Om du redan funderat på att skriva din uppsats utomlands vet du antagligen att ett sätt att komma ut är att söka Sidas stipendium för Minor Field Studies (MFS). Men vad du kanske inte vet är att du också har möjlighet att söka stipendium från Fackförbundet ST. Som medlem eller studerandemedlem kan du få stipendium för en uppsats om fackligt arbete, hållbar utveckling, mänskliga rättigheter eller demokrati. Dessutom, om du får ditt stipendium beviljat av ST skickas din uppsats vidare till TCO där du har möjlighet att få ännu ett stipendium, utan att du ens behöver söka en gång till. Visst låter det bra?

Ett tips om du vill öka dina möjligheter att få stipendiet är att vi på ST är extra intresserade av uppsatser som relaterar till våra internationella samarbeten. ST stöttar fackförbund i Ukraina, Västafrika och Mellanöstern – Nordafrika och vill gärna öka våra kunskaper om dessa regioner.  Särskilt kring frågor som rör arbetslivet, fackliga rättigheter, offentliganställdas situation, jämställdhet och ungas inflytande. Läs mer om STs samarbetsprojekt på vår hemsida.

Sista ansökningsdag i höst är 1 oktober. I februari kommer en ny chans och vi har förändringar på gång så då kommer stipendierna att vara lite större och lite smartare. Du hittar ansökningsformulär och riktlinjer på ST Students hemsida.

Jamen då så, nu när formalian är fixad och plånboken full är det bara att sticka iväg på ditt äventyr! Lycka till!

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s