Att börja juristlinjen

25/09/2013 — Lämna en kommentar
Emmy Hellström

Emmy Hellström, tingsnotarie, Uppsala tingsrätt

Min väg in på juridikens område gick genom kriminologin. Efter att jag upptäckt att mina chanser att söka till Polishögskolan (vilket alltid varit en dröm) var lika med noll, mot bakgrund av att jag inte uppfyllde kriterierna för okorrigerad synskärpa, sökte jag mig till kriminologistudier på Stockholms universitet. Vår lärare, professor Jerzy Sarnecki, var väldigt inspirerande och jag tänkte att denna vetenskap, läran om brott, var något för mig. Genom kriminologin blev jag allt mer intresserad av juridikens värld, varför jag efter en termins studier sökte in på juristlinjen – och kom in. Min tanke med att söka till juristlinjen var att jag ville göra skillnad och arbeta för att förändra samhället till det bättre.

Första terminen på juristlinjen var en oerhört kunskapsgivande sådan. Och väldigt allmänbildande! Att läsa en juridisk översiktskurs, vilket inleder juridikstudierna på Stockholms universitet, är något som jag tror varenda människa har nytta av. Plötsligt fanns inom mig kunskaper om både det ena och det andra, som hjälpte då jag stötte på problem i vardagen. Översiktskursen (eller juridisk introduktionskurs som den egentligen kallas på SU) bidrog till en enorm nyfikenhet på övriga juridiska ämnesområden som vi bara inledningsvis snuddat vid.

Första terminen var allt nytt. De flesta studenter var unga, hade sin egen stil och personlighet, vi var oss själva. Några terminer in på juristlinjen började dock likformningen. Flera personer började exempelvis gå klädda i skjorta istället för mjukisar, i något slags försök att leva upp till urbilden av en juriststudent. Jag märkte en dag att jag själv börjat prata vad man kan kalla juridiska och dagligen svängde jag mig med ord som t.ex. ”således”, ”för det fall” osv. Efter ytterligare några terminer orkade ingen längre hålla upp fasaden och vi blev alla oss själva igen. Skjortorna byttes ut mot mjukisar och juridiskan försvann så småningom. Ju djupare vi dök inom de olika juridiska ämnesområdena desto mer nyfikna och desto fler frågor fick vi.

Att läsa juridik är något jag verkligen kan rekommendera. Juridiken finns på alla nivåer i samhället och i många olika former. Den finns överallt och överallt behövs vi jurister.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s