Borde studenterna engagera sig i frågan om Högskolestiftelser?

01/10/2013 — Lämna en kommentar
Inger Ehn Knobblock

Inger Ehn Knobblock, utredare, Fackförbundet ST

Frågan är givetvis retorisk. Det nyligen presenterade förslaget om att omvandla universitet och högskolors organisationsform till så kallade Högskolestiftelser kan få långtgående konsekvenser för den akademiska världen.

Noga taget krävs tre förmågor av lärosätet för att kunna ombildas: ekonomisk stabilitet, god studenttillströmning och en välutvecklad forskning med internationell tyngd.

I förslaget påpekas att den statliga myndighetsformen passar bäst för de högskolor som i huvudsak ägnar sig åt utbildning. Regeringen menar på samma gång att myndighetsformen är för byråkratisk för att kunna skapa bra förutsättningar för universitetsvärlden. Utan att säga det rakt på sak menar man då förstås de forskningstunga och ekonomiskt lyckosamma universiteten. För dem vill regeringen i stället se möjligheter till utökat samarbete såväl nationellt som internationellt med näringsliv och andra universitet.

ST menar att det finns anledning till oro för vad som kommer att hända med det svenska högskolelandskapet. Vi ser framför oss en uppdelning av lärosätena i A- och B-lag. Det kan bland annat missgynna studenter i mindre städer. De högskolor som finns där är nog inte dem regeringen avser med framgångsrika och internationellt etablerade lärosäten.

God akademisk undervisning ska vila på vetenskaplig grund. Vi misstänker att reformen kan komma att motverka detta genom att dränera de mindre universiteten och högskolorna på kvalificerade forskare. Dessa kommer förmodligen att välja statustyngda universitet framför regionalt placerade högskolor. Det vore milt sagt en olycklig utveckling. Vi vill i stället att alla högskolor och universitet ges verkningsfulla förutsättningar för att bedriva kvalificerad utbildning och forskning.

Avslutningsvis hyser vi starka tvivel på att ett avtal (i stället för som idag en förordning) kan garantera studenternas rättssäkerhet. Formuleringen i promemorian ”att studenternas rättssäkerhet väsentligen ska förbli likvärdig” gör oss inte lugna. Vad betyder den?

Vid en hearing nyligen hävdade Erik Arroy (SFS) att stiftelseförslaget var tunt och bristfälligt utrett. Det är en uppfattning som vi delar.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s