Vad gör en statstjänsteman?

15/10/2013 — 1 kommentar

I en undersökning gjord av Linkedin tidigare i år fick föräldrar svara på vilka yrken som är svårast att sätta sig in i och förstå vad de innebär. På topplistan fanns statstjänsteman med på en sjundeplats. På ST tänkte vi att detta resultat troligtvis även skulle gälla om frågan hade ställts till studenter. Så för att, i alla fall delvis, fylla denna kunskapslucka frågade ST Student-bloggen helt enkelt en statstjänsteman vad hon egentligen gör på sitt jobb.

Anna Lind jobbar som handläggare på Ungdomsstyrelsen

Anna Lind jobbar som handläggare på Ungdomsstyrelsen

Vem är du och vad jobbar du med?

Jag heter Anna Lind, är 32 år och jobbar som handläggare på Ungdomsstyrelsen. Ungdomsstyrelsen är en statlig myndighet som tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger bidrag till föreningsliv, kommuner och internationellt samarbete.

Berätta vad din tjänst innebär!

Jag arbetar inom EU:s ungdomsprogram ”Ung och Aktiv i Europa”. Vi fördelar projektstöd till ideella organisationer och kommuner som vill genomföra olika typer av internationella ungdomsutbyten. Jag läser och bedömer ansökningar, ger stöd och utbildning till ansökare. Jag jobbar även inom informations- och kommunikationsuppdrag där jag bland annat ansvarar för en kompetenshöjande utbildning för informatörer och administrerar intranät och webbplatser.

Vad är det bästa med ditt jobb och din arbetsplats?

Det bästa är att jag arbetar med frågor som jag känner ett engagemang för och tror på. Jag upplever att de flesta av mina kollegor också känner engagemang för de uppdrag vi arbetar med, vilket gör arbetsplatsen dynamisk. Det finns även en bra gemenskap, jag har kul på jobbet. Våra arbetsvillkor och förutsättningar i arbetet är dessutom riktigt bra.

Vad har du för utbildning och vilken användning har du av den?

Jag har läst sociologi och genusvetenskap. 2006 var jag klar med mina studier. I mitt arbete har vi som prioriterad målgrupp de unga som vanligtvis inte deltar i internationella utbyten. Jag upplever att teorierna och analysen kring klass, grupper och kön bidrar till förståelsen för hur vi bäst kan nå ut till grupperna. Vanan att analysera och arbeta med mål, frågeställningar och slutsatser är dessutom bra att ha med sig i arbetet. Men mest har jag användning av allt det jag gjorde när jag inte studerade, alltså mitt ideella engagemang i internationella projekt, fredsfrågor etc.

Vad är ditt bästa tips till studenter som vill jobba inom staten (eller på din arbetsplats)?

Gör praktik! Då får man som student reda på hur det på riktigt fungerar att arbeta inom staten, och om det är något som passar en. Sen skulle jag i allmänhet rekommendera studenter att engagera sig i frågor de brinner för, det lönar sig alltid i längden att göra det man gillar. Ideellt arbete värderas högt, åtminstone på Ungdomsstyrelsen.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Vad gör en statstjänsteman? Del 2 « ST Student - december 4, 2013

    […] I ett tidigare inlägg konstaterade vi att många inte vet vad en statstjänsteman gör och våra läsare fick stifta bekantskap med en handläggare på Ungdomsstyrelsen. I detta inlägg får ni möta en annan statstjänsteman: Johanna Olseryd som jobbar som utredare på Brå. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s