ST fixar rättvis fika för studenter

07/11/2013 — Lämna en kommentar

STs studentinformatör Veronica Berntsson gästbloggar om Fairtrade Challenge och vad som är på gång i ST Student.

Den 17 oktober var det ”Fairtrade Challenge-dagen”, och precis som förra året var vi studentinformatörer från Fackförbundet ST ute på universitet och högskolor i Sverige för att bjuda på Fairtrade-fika och prata om både facklig verksamhet och en framtida karriär i staten. Fairtrade Challenge går ut på att uppmärksamma vikten av att skapa bättre förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer, bland annat genom att möjliggöra facklig organisering. För oss på Fackförbundet ST är det ett bra tillfälle att belysa viktiga frågor samtidigt som vi synliggör en del av förbundets internationella engagemang.

Fairtradefika

I Göteborg började vi dagen med att besöka Ecostore där vi inhandlade kakor, choklad, bananer, vindruvor och andra Fairtrade-märkta godsaker som vi skulle bjuda på. Efter det begav vi oss till Campus Haga, där bland annat statsvetare, socionomer och studenter på Offentlig förvaltningsprogrammet håller till. Samhällsvetare är en av de utbildningsgrupper vi oftast träffar. På just Campus Haga är det av förklarliga skäl många studenter som är intresserade av att jobba ”på medborgarnas uppdrag” i framtiden, men i övrigt är det många studenter som känner vad man skulle kunna kalla total förvirring inför en framtida karriär.

Fairtradefika

Som studentinformatör för ST innebär det att man ibland få bringa lite hopp om att det kommer att finnas jobb till akademiker i framtiden, men framförallt berätta hur fackförbunden redan under studietiden kan hjälpa studenterna på väg till dessa jobb. Jag och min kollega Alexandra brukar ge lite exempel på olika arbetsplatser, praktikplatser och berätta om hur ST ser att den statliga arbetsmarknaden förändras i framtiden. Av de tjänster som vi erbjuder studentmedlemmar så är CV-granskning och karriärcoachning bland de mest populära och många studenter vill även ha tips och råd inför sina praktikansökningar.

Under Fairtrade Challenge i Göteborg blev nio studenter medlemmar vid vårt fikabord och ännu fler i resten av Sverige och vi bjöd flera hundra studenter på Fairtrade-fika runt om i landet. Sammanfattningsvis blev dagen riktigt lyckad!

Fairtradefika

Fairtrade Challenge inträffar ju dock bara en gång om året så mellan gångerna träffar vi studenter genom att hålla presentationer i klassrum och infobord i korridorerna på olika institutioner då vi ibland bjuder på fika eller frukt och alltid med ekologiska varor! Vi är också med på arbetsmarknadsmässor och deltar i studentkårens olika aktiviteter. I november ska vi i Göteborg vara med på juristföreningen Gaius ”myndighetskväll” där vi berättar för juridikstudenter hur ST kan hjälpa just dem att nå drömjobbet inom staten. Att jobba som studentinformatör är verkligen ett roligt och varierat uppdrag. Det känns också bra att vi jobbar för en god sak; att se till att facken är en kraft att räkna med, även i framtiden!

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s