Snårig väg till första jobbet i nätverkandedjungeln

22/11/2013 — Lämna en kommentar
Jolin Edbrand, kommunikatör, Fackförbundet ST

Jolin Edbrand, kommunikatör, Fackförbundet ST

Att få jobb genom sina kontakter har blivit vanligare. Traditionella kanaler som Arbetsförmedlingens platsbank är inte längre ett självklart förstahandsval för organisationer som behöver nyanställa. Inom vissa sektorer är det vanligt att man utlyser så kallade rekryteringsbonusar till anställda som tipsar om lämpliga kandidater i sitt eget nätverk till en ledig tjänst inom företaget.

Vad innebär då detta för dig som arbetssökande? Jo, att vikten av ditt personliga nätverk blir allt större. Att dammsuga nätet efter intressanta platsannonser är kanske inte längre det effektivaste sättet att skaffa sig ett jobb. Minst lika viktigt kan vara att du berättar öppet för de du känner om att du letar nytt jobb, och att du utökar ditt kontaktnät ytterligare. Det finns hel del bra information på STs karriärsidor om att använda sig av kontaktnätet och spontana kontakter. För dig som student kan det löna sig att vara aktiv i studentföreningar och att välja sommar- och extrajobb med omsorg.

En annan intressant fråga är vad det innebär för arbetsmarknaden i stort? Bland arbetsgivare ses informella rekryteringskanaler ofta som snabba, billiga och effektiva. Men det finns även en risk för att mångfalden på arbetsplatsen minskar, då befintliga anställda tenderar att tipsa om kandidater som liknar dem själva. Det blir också svårare att ta sig in på arbetsmarknaden för dem som saknar ett starkt kontaktnät – till exempel många ungdomar och nyanlända invandrare.

Caroline Tovatt vid Linköpings universitet har i sin avhandling ”Erkännandets Janusansike – Det sociala kapitalets betydelse i arbetslivskarriärer” undersökt de informella processerna i en rekrytering. I avhandlingen konstateras att för unga spelar familjesituationen stor roll. Ofta är det föräldrar, släktingar och vänner till dessa som hjälper en att få in en första fot på arbetsmarknaden.
– Bor du i ett bra område, går i rätt skola och har föräldrar som jobbar och har hyfsat hög status så underlättas inträdet på arbetsmarknaden, säger Caroline Tovatt i ett pressmeddelande.

Senare i livet spelar studiekamrater, vänner, och tidigare kollegor en större roll. Även för högutbildade som saknar starka kontakter kan det bli svårt att få ett jobb som motsvarar ens utbildningsnivå. Däremot är det inte nödvändigtvis så att du får fler rekommendationer ju större ditt nätverk är.
– Det beror på att erkännandet är mer komplext än så. Du kan till exempel inte engagera dig i en förening med syftet att få goda kontakter. Erkännandet av dig i föreningen kommer efter att andra sett och fått respekt för att du brinner i själva sakfrågan, säger Caroline Tovatt.

För dig som ska söka jobb blir slutsatsen att ditt nätverk är oändligt viktigt, men satsa i första hand på kvalitet och inte kvantitet. För den som ska rekrytera vill jag tipsa om TCOs handbok ”Rekrytera utan att diskriminera”. I den finns en bra guide till hur man kan göra rekryteringsprocessen mer strukturerad och på så sätt inte missa talanger på grund av slarv eller förutfattade meningar. För visst ligger det väl i alla arbetsgivares intresse att hitta den mest kompetenta kandidaten till varje tjänst?

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s