Vad gör en statstjänsteman? Del 2

04/12/2013 — Lämna en kommentar

I ett tidigare inlägg konstaterade vi att många inte vet vad en statstjänsteman gör och våra läsare fick stifta bekantskap med en handläggare på Ungdomsstyrelsen. I detta inlägg får ni möta en annan statstjänsteman: Johanna Olseryd som jobbar som utredare på Brå.

Johanna Olseryd, utredare på Brå

Johanna Olseryd, utredare på Brå

Vem är du och vad jobbar du med?
Jag heter Johanna Olseryd, är 28 år och jag jobbar som utredare på Brottsförebyggande rådet (Brå). Brå är en statlig myndighet vars uppdrag är att verka för att brottsligheten minskar och tryggheten i samhället ökar. På Brå tar vi fram fakta och sprider kunskap om brottslighet, brottsförebyggande arbete och rättsväsendets reaktioner på brott.

Vad innebär din tjänst som utredare?
Jag arbetar som sagt som utredare och är projektledare för en ny liten enhet på Brå som ska göra korta analyser om brottsutvecklingen och verksamhetsresultaten inom rättsväsendets olika myndigheter. Framför allt handlar det om att ha stora kunskaper om olika källor som mäter brottslighet, till exempel offerundersökningar och den officiella kriminalstatistiken, och använda dessa på bästa sätt för att ge rättvisa beskrivningar om hur brottsligheten ser ut och varför.

Vad anser du som viktigast i din roll som utredare på Brå?
Att få bidra till att vi får ett ännu mer välfungerande samhälle. För mig är det en viktig drivkraft att känna att jag har ett meningsfullt arbete. Det känner jag när lagstiftningen förändras eller polisen inför någon ny arbetsmetod tack vare att vi på Brå har tagit fram kunskap om hur man kan förebygga och bekämpa brott.

Vad har du för utbildning och vilken användning har du av den i din tjänst?
Jag har en Fil.kand i kriminologi och har även läst bl.a. psykologi och etnologi. Jag tog examen 2006. I mitt jobb får jag får användning av min utbildning fullt ut. Det gäller både ämnesområdet och metodkunskaperna, som jag använder mig av dagligen. Jag fick också jobb på Brå genom att min C-uppsatshandledare var enhetschef här. Min uppsats blev som en förstudie för ett projekt som Brå sedan fick finansiering för att genomföra och då var jag mest lämpad.

Vilka råd kan du ge till studenter som vill arbeta inom staten eller på din arbetsplats?
Att i en jobbansökan betona varför man vill arbeta just statligt. Kanske visa på om man har ett samhällsengagemang som även uttrycker sig på något annat sätt. Under tiden man skriver uppsats tror jag att det ger fler möjligheter om man väljer en handledare som arbetar på en myndighet man är intresserad av att arbeta på senare. Vill man arbeta på Brå är det viktigt att man är bra på att uttrycka sig i tal och skrift. Mitt tips är att läsa mycket böcker för att hålla liv i de förmågorna.

Varför är du medlem i ST?
För att jag tilltalas av tanken att alla på arbetsplatsen ska kunna var med i samma fackförbund. Vilken utbildning man har ska inte styra den fackliga tillhörigheten. Sedan tycker jag att alla som arbetar har ett ansvar att förvalta det arv som vi fått från tidigare generationer av fackligt aktiva personer som fått kämpa för att vi ska få ha det så bra som vi har det idag.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s