Den bästa versionen av dig själv

11/12/2013 — 2 kommentarer
Maja Lind, informationsassistent, Fackförbundet ST

Maja Lind, informationsassistent, Fackförbundet ST

Att ha en pappa som jobbar på arbetsförmedlingen har gjort att jag, i jobbsökarfaser av mitt liv, pepprats av länkar till sajter med de ”10 bästa tipsen för ditt personliga brev” eller artiklar om ”Hur du skriver ett vinnande cv”. Sådana här tips kan vara jättebra att ha i bakhuvudet när du söker ditt drömjobb. Men jag tror att vi ofta glömmer en annan aspekt som kan vara minst lika avgörande – arbetsintervjun.

Jag vill ge några tips inför arbetsintervjun, som för vissa kanske känns solklara men för andra kan vara en ögonöppnare. Först vill jag bara poängtera några saker.

Det första är att arbetsintervjun inte är något förhör där du ska ”sättas på prov” av arbetsgivaren. Se arbetsintervjun som en möjlighet för dig att pitcha dig själv och det du kan ta med dig till arbetsplatsen.

Det andra är att kommunikation är en stor del av vår vardag och vårt arbete. De flesta jobb har inslag av kommunikation, kalla det att vara serviceminded, utåtriktad eller att ha lätt för att uttrycka sig i tal. Och i och med att det är en del av de jobb vi söker är det också någonting som vi behöver visa på under arbetsintervjun – förmågan att kommunicera.

1. Konsten att vara förberedd

All god kommunikation bottnar i hur väl förberedd du är. Gör en målgruppsanalys. Ta reda på vem du ska träffa – det vill säga vad det är för slags organisation och vad de står för. Ta reda på vad de söker – vilka arbetsuppgifter som ingår i tjänsten och vilken slags person de söker. Ta reda på varför du passar för det här jobbet – vilken erfarenhet du har av liknande arbetsuppgifter eller vilken utbildning som gör dig lämpad för det här jobbet. Du kommer känna dig mycket mer självsäker under intervjun med detta i bakhuvudet.

2. Kill your darlings

Rensa, städa, klipp bort. Har du redan gjort det i ditt cv eller personliga brev? Grymt! Tänk då på att du även under intervjun inte behöver ta upp alla dina jobb du har haft eller alla dina meriter. Försök att fokusera på det som har mest koppling till det jobb du söker. Talet tre är inte bara magiskt i sagor utan även när du söker jobb. Försök ta fram dina tre egenskaper eller tre meriter som gör dig bäst lämpad för jobbet. Berätta hellre kärnfullt om dina erfarenheter än rabbla så mycket fakta du kan.

3. Ända ut i fingerspetsarna

Det är inte bara det som är nedpräntat på papper som säger något om dig utan hela din kropp kommunicerar. Det är omöjligt att ge tips på vilka gester du ska eller inte ska använda, helt enkelt för att det inte är så lätt. Hur du för dig beror på vem du är och vilken situation du befinner dig i. Men du behöver komma ihåg att saker som hållning, gestik och ett leende faktiskt spelar roll. När vi pratar med andra personer är det faktorer som vi tar hänsyn när vi ska försöka förstå hur de mår eller om de förstår oss. På samma sätt som kroppsspråk kan säga något om oss kan de kläder vi har på oss tala. Skjorta och kavaj kan vara fint och städat men behöver inte vara det bästa alternativet i alla situationer. Klädkoden beror både på vilken arbetsplats du söker jobb på (bank eller museum) men också vilken tjänst du söker (utåtriktad med kundkontakt eller ”bakom kulisserna”). Klä dig efter det jobbet du vill ha.

Men framför dessa tips får du inte glömma att vara dig själv. Tänk på det som att gå på en första dejt med någon. Du talar inte om att du har en galen farmor, svettas mycket på sommaren eller inte kan somna utan öronproppar. Du framhäver istället dina positiva egenskaper och klär dig i det som du känner dig bekväm i och tycker är fint. I stora drag ska du inte bli någon annan för arbetsintervjuns skull, bara vara den bästa versionen av dig själv!

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Bilden av dig själv « ST Student - december 19, 2013

    […] veckan så skrev Maja Lind om hur du ska sälja in dig själv när du går på en arbetsintervju. Det brukar vara just de typerna av frågor som jag får när jag är ute och håller […]

  2. Checklista inför din praktik! « ST Student - mars 23, 2015

    […] är även ett tillfälle för dig att ställa frågor till myndigheten. Här får du fler tips inför intervjun. Vill du boka en tid för intervjuträning? Gör […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s