Bilden av dig själv

19/12/2013 — Lämna en kommentar
Niclas Carlström

Niclas Carlström, ombudsman, Fackförbundet ST

Förra veckan så skrev Maja Lind om hur du ska sälja in dig själv när du går på en arbetsintervju. Det brukar vara just de typerna av frågor som jag får när jag är ute och håller karriärföreläsningar. Den i särklass vanligaste frågan som jag får när det gäller att sälja in sig själv är utan tvekan:

”Är det lättare för mig att få jobbet om jag har en bild på mig själv i mitt cv?”

Låt mig klargöra min ståndpunkt i denna fråga: Det ska inte spela någon roll! En professionell rekryterare, chef eller personalhandläggare kommer inte att fästa någon vikt vid om du har en bild eller inte. Med detta sagt så går det aldrig att försäkra sig mot att personen på andra ändan kommer att fästa vikt vid ditt yttre. Om du skulle stöta på en sådan chef, rekryterare eller personalhandläggare så tycker jag att du ska ställa dig själv frågan: ”Vill jag verkligen jobba här?”

Det finns forskning som ger stöd till påståendet att ditt utseende påverkar dina chanser att få komma på intervju. Forskare i Israel fabricerade ca 5000 ansökningar som de skickade till ca 2500 jobbannonser. I ansökningarna fanns både bild på ”attraktiva” män och kvinnor, som det uttrycktes i studien; personer som var: ”plain-looking” samt ansökningar utan någon bild överhuvudtaget. Resultaten visade tydligt att arbetsgivaren var mer benägen att kalla in de attraktiva männen på en intervju. Den grupp som fick minst antal svar var attraktiva kvinnor.

I den bästa av världar så har det yttre absolut ingenting med ansökningsprocessen att göra. Sådana bedömningar hör inte hemma på arbetsmarknaden.

Dessutom så spelar det ingen roll vad en rekryterare, arbetsgivare, kompis, familjemedlem, studiekamrat eller för den delen vad jag än säger till dig. Valet att använda bild eller inte är ditt och ingen annans. Ingen kan berätta för dig vad du skulle tjäna på/inte tjäna på genom att bifoga en bild. Så det blir upp till dig själv att avgöra.

Om du nu skulle komma fram till att du ska ha en bild så kan du ju försöka undvika att ta festbilden från Ayia Napa: Jag ser att du är på fest och jag vet att du har klippt bort drinken i Photoshop! Inte för att min åsikt spelar någon roll egentligen.

Glöm inte att du som medlem i ST Student kan ta hjälp av vår cv-granskning. Kanske inte med att photoshoppa bort drinkar från fotot, men med hur du får till strukturen och på bästa sätt lyfter upp din kompetens.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s