ST Direkt – din vägvisare mot framtiden

21/01/2014 — Lämna en kommentar

Oavsett om du söker jobb, har frågor om lönen eller anställningsavtalet på extrajobbet finns ST Direkt där som stöd för dig som studerandemedlem i Fackförbundet ST. Louise Holmström, biträdande verksamhetschef på ST Direkt berättar för STs studentblogg vad hon jobbar med och hur du som student kan få hjälp och stöd.

Louise Holmström

Louise Holmström, biträdande verksamhetschef på ST Direkt

Hej Louise, vad är egentligen ST Direkt?
ST Direkt är Fackförbundet STs arbetsrättsliga och fackliga rådgivning. Du som är medlem eller funderar på att bli medlem kan kontakta oss för att få stöd och råd i olika frågor. Du kan ringa eller mejla oss. Vi har öppet alla vardagar mellan 8 och 20.

Vilka jobbar på ST Direkt?
Sex rådgivare jobbar på ST Direkt, alla med olika ålder och bakgrund. Några är jurister och andra har tidigare arbetat fackligt. Det ger oss en stor spännvidd och djupa kunskaper när det gäller arbetsmarknaden. Rådgivarna är också vana vid att bemöta studenter och yrkesverksamma som har frågor kring till exempel en jobbintervju eller som bara vill bolla sina funderingar kring sin framtid.

Vilka är det som ringer till er och vad frågar de om?
Både medlemmar, förtroendevalda och icke medlemmar kontaktar oss. De söker jobb inom statlig sektor har frågor om vad de ska tänka på inför en anställningsintervju eller löneförhandling. Då har vi karriärtips och lönestatistik tillgänglig.

Våra medlemmar frågar om både stort och smått, t.ex vad som gäller kring lön, olika typer av ledigheter, arbetstid och arbetsmiljö. Många vill ha lite mer ”kött på benen” för att sedan själva prata med t.ex sin chef om en viss fråga.

Vad frågar studenter om?
Studentmedlemmarna frågar ofta om lön när de söker sommarjobb eller extrajobb eller när de är på väg ut i arbetslivet efter studierna. De undrar vad som är en rimlig lön för ett visst jobb, om semestertillägg bör vara inräknat i timlönen eller inte. De studentmedlemmar som söker jobb efter studierna vänder sig till oss för att få tips och råd inför anställningsintervjun eller löneförhandlingen. Då kan vi berätta att ST erbjuder både CV-granskning, simulerade anställningsintervjuer och andra karriärtjänster.

Kan man få hjälp inför löneförhandlingen? Hur då?
Absolut! Vi kan ge dig tips och råd på vad du kan tänka på inför löneförhandlingen. Vi kan också ge dig uppgifter om lönestatistik för statlig sektor och hur du tar reda på löneläge på just din arbetsplats.

Vad är det bästa med att jobba på ST Direkt?
Att det är en arbetsplats som hela tiden rör på sig – här händer det alltid något. Dessutom är det roligt att jobba med alla proffsiga och kunniga rådgivare som hela tiden vill lära sig mer och som brinner för sitt uppdrag att hjälpa våra medlemmar och förtroendevalda.

Här hittar du mer information om ST Direkt.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s