Snart sista chansen att söka vårterminens stipendium!

07/02/2014 — Lämna en kommentar

Den 15 februari är sista dagen för att söka Fackförbundet STs stipendium för utlandsstudier. Ca 10 000 kr delas ut två gånger om året och de studenter som får STs stipendium får även chansen att tilldelas pengar ur TCOs internationella stipendiefond till minne av Olof Palme.

I höstas fick Tony Christensen från Göteborgs universitet ett av två stipendier från ST. Här nedan berättar han mer om sin studie. Låt dig inspireras och skicka sen in din ansökan! Läs mer om hur du söker stipendium här.

Bild - Tony Christensen

Tony Christensen, Göteborgs universitet, fick ett av förra årets stipendier

Vad ska du skriva om?
Jag skall åka till Guangdong provinsen i södra Kina för att studera hur kinesiska arbetare mobiliserar kollektivt motstånd i en kontext där fristående fackföreningar är förbjudna. Bakgrunden till studien är de senaste årens snabbt ökande antal strejker och demonstrationer mot arbetsgivare bland kinesiska arbetare. Strejker och demonstrationer som alltså sker trots förbudet mot att organisera sig i fackföreningar. Sprunget ur dessa förhållanden framträder en intressant frågeställning där jag ämnar studera hur arbetarna mobiliserar detta kollektiva motstånd i en kontext där de faktiskt inte har möjlighet att organisera sig formellt.

Hur kommer det sig att du valde just detta uppsatsämne?
Valet av ämne har sin bakgrund i att jag för två år sedan studerade vid Fudan University i Kina. Där läste jag bland annat en kurs vid namn Grassroots Democracy and Social Movement in China, en kurs som väckte ett stort intresse hos mig för sociala rörelser och politiska protester i Kina.

Det finns ett stort behov av att lyfta fram det engagemang och den uppfinningsrikedom som den kinesiska befolkningen många gånger visar för att föra fram sina intressen och för att förändra sin situation till det bättre.  Att fria fackföreningar inte är tillåtna innebär exempelvis bara att man hittar andra alternativa vägar för att föra fram sina intressen. På detta område behövs det mer forskning och min förhoppning är att min studie kan bidra med viss kunskap om hur dessa alternativa vägar ser ut.

Varför går resan till just det här landet?
För mig är frågan nära besläktad med föregående fråga, jag har bott och studerat i Kina, jag har rest mycket i landet och jag talar kinesiska på en hyfsad nivå. Dessa erfarenheter har bidragit till att jag utvecklat ett stort personligt intresse för det kinesiska samhället med speciellt fokus på politik och sociala rörelser i landet.

Vidare är det onekligen också så att det senaste decenniets snabba ekonomiska utveckling i Kina har ökat behovet av kunskap om landet. Rapporteringen om Kina handlar ofta om antingen den ekonomiska utvecklingen eller om det kinesiska kommunistpartiets förehavanden medan det alltför sällan rapporteras om den sociala utvecklingen i landet.

Vilka utmaningar och hinder tror du att du kan komma att möta under dina fältstudier?
En fältstudie är alltid förenad med praktiska utmaningar och hinder. Genom mitt samarbete med en NGO i området hoppas jag kunna överbrygga vissa av dessa hinder, andra oförutsedda utmaningar kommer jag helt enkelt att tvingas hantera när de dyker upp. En annan utmaning är givetvis förhållandet mellan mig och dem jag intervjuar, hur kan jag ge någonting tillbaka till dem?

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s