Vad gör en statstjänsteman? Del 3

14/02/2014 — 2 kommentarer

Statstjänsteman nummer 3 i vår följetong heter Erik Hegelund och jobbar på en, för många, ganska okänd myndighet, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). Erik berättar för ST Student-bloggen om ett spännande uppdrag och en utvecklande arbetsplats. 

Erik Hegelund jobbar som analytiker på TLV

Erik Hegelund jobbar som analytiker på TLV

Vem är du och vad jobbar du med?
Jag heter Erik Hegelund, är 34 år och jobbar som analytiker på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. TLV är en statlig myndighet som har till uppgift att pröva om ett läkemedel, en förbrukningsvara eller en tandvårdsbehandling ska subventioneras av samhället. Jag har tidigare även jobbat på bl.a. Konkurrensverket och Väg- och transportforskningsinstitutet.

Berätta vad din tjänst innebär!
Jag jobbar med att förstå och tyda marknader, priser, utbud och efterfrågan samt olika aktörers tillgång till och hantering av information. Jag gör statistiska och kvalitativa analyser och prognoser som sedan blir underlag för beslut om till exempel det statliga tandvårdsstödet.

Vad är det bästa med ditt jobb och din arbetsplats?
Jag får bidra till att bra beslut fattas baserat på fakta och analys. Miljön är även väldigt utvecklande. Jag lär mig massor inom både teori och praktik. Även om jag sysslar med tandvårdsekonomi, som kan tyckas begränsat, är våra analyser och metoder användbara i en rad andra sammanhang och för många andra frågor.

Vad har du för utbildning och vilken användning har du av den i din tjänst?
Jag har en magisterexamen i nationalekonomi som jag har enorm användning av. Diskussionerna som vi har och arbetar med är nationalekonomiska och jag får nytta av utbildningen både rent teoretisk och i praktisk analys. Men även om min utbildning är värdefull känns det som att jag lärt mig minst lika mycket genom de jobb jag haft efter examen.

Vilka är dina bästa tips till studenter och nyutexaminerade som vill jobba inom staten?
Försök vara öppen, fördomsfri och flexibel. Det är i stort sett omöjligt att säga exakt hur man kommer trivas innan man har jobbat på ett ställe. Alla klyschor om att nätverka och hålla kontakter stämmer. Som samhällsvetare är det även gyllene att kunna siffror, statistik och programmering.

Varför är du medlem i ST?
Jag gillar tanken på ett fack där alla på arbetsplatsen är med. Facket behövs, både för min egen skull och för samhällets. Oavsett om man har en fantastisk eller mindre lyckad arbetsgivare är det ett utmärkt sätt att bolla idéer och synpunkter med kollegor. Facket stöttar i både med- och motgång. Meningsskiljaktigheter på jobbet kan alltid uppstå utan att någon menar illa. I längden vinner alla på ett välfungerande fack.

2 responses to Vad gör en statstjänsteman? Del 3

  1. 

    Tummen upp för den fortsatta uppdatering av ”statstjänsteman”

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Vad gör en statstjänsteman? Del 4 « ST Student - april 1, 2014

    […] har berättat för ST Studentbloggen om sig själv och sitt arbete på medborgarnas uppdrag. Förra gången mötte vi Erik från den, för många, okända myndigheten TLV. Denna gång träffar vi Nora Khidir som jobbar på en av Sveriges största myndigheter, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s