Bryggan mellan studier och drömjobbet

25/02/2014 — 3 kommentarer
Joel Degols Nilsson, studerandeombudsman, Fackförbundet ST

Joel Degols Nilsson, studerandeombudsman, Fackförbundet ST

Vägen mellan studier och jobb kan vara brokig. Arbetsgivare kräver i allt högre utsträckning arbetslivserfarenhet utöver en akademisk examen. Men hur ska du få erfarenheten som krävs om alla jobb kräver någon form av erfarenhet? Det är ett klassiskt moment tjugotvå som tyvärr har varit verkligheten på svensk arbetsmarknad under ganska lång tid.

I veckan tecknade ST ett nytt kollektivavtal som ska gör det lättare för dig som är heltidsstuderande att få ditt drömjobb i staten. Avtalet kallas studentmedarbetaravtalet och skapar en ny typ av anställningsform kopplad till dina studier.

– Det är svårt att få ett arbete utan arbetslivserfarenhet och särskilt är det så i staten. Det behövs en brygga mellan utbildning och arbete och vi vill att fler studenter ska få kvalificerade extrajobb. Därför införs den här nya anställningsformen för studenter, säger Britta Lejon, ordförande i Fackförbundet ST.

Anställningsformen gör vissa undantag i lagen om anställningsskydd för att det ska bli lättare för arbetsgivare att anställda dig som studerar. Det handlar bland annat om att anställda inte får tjänstledigt för att prova annat arbete och inte rätt till flyttersättning. Tanken är att statliga arbetsgivare på så sätt ska vilja anställa studenter vilket skulle innebära relevant arbetslivserfarenhet och en språngbräda direkt från studierna ut i arbetslivet.

Det kan dröja innan den här typen av anställningar finns att söka men genom att skriva på avtalet har de statliga arbetsgivarna fått verktygen för att skapa jobb inom staten du som student skulle kunna söka. På ST hoppas vi givetvis att arbetsgivarna tar vara på chansen att tillgodose sitt eget behov av ny och kvalificerad kompetens. Vi kommer noggrant att följa utvecklingen och självklart finnas som stöd för dig som studentmedlem i jakten på jobbet och på arbetsplatsen.

För att anställningarna i studentmedarbetaravtalet ska fungera tillsammans med dina studier finns regler för hur mycket jobb som kommer vara tillåtet för anställningen. Tjänsterna kommer att vara på högst 25 procent av en heltidsanställning och kopplade till din termin. Du kommer tillsammans med din arbetsgivare att lägga upp en plan för arbetet som tar hänsyn till din obligatoriska utbildningsverksamhet. Du får även möjlighet att påverka din lön som bestäms individuellt och grundas på arbetsuppgifternas svårighetsgrad och din skicklighet.

För att du ska vara aktuell för anställning som studentmedarbetare krävs att du pluggar på heltid, har minst 60 högskolepoäng i ryggsäcken och att du inte har påbörjat en forskarutbildning. Avtalet träder i kraft 1 april.

Vi tror starkt på att det här avtalet kommer att hjälpa studenter att skaffa den nödvändiga arbetslivserfarenhet som krävs för att få ett arbete inom staten så att vägen till drömjobbet blir så kort som möjligt!

Trackbacks and Pingbacks:

  1. När du söker drömjobbet i staten « ST Student - mars 21, 2014

    […] med mera, och med förtjänst avses anställningstid inom staten. Om du till exempel haft en studentmedarbetaranställning får du tillgodoräkna dig anställningstiden därifrån som […]

  2. God Jul och Gott Nytt År önskar Fackförbundet ST! « ST Student - december 19, 2014

    […] 1. Bryggan mellan studier och drömjobbet. Om kollektivavtalet som gör det lättare för dig som student att få jobb efter utbildningen. […]

  3. Tunt i studentplånboken? « ST Student - februari 17, 2015

    […] 2. Vill du åka på semester? Räkna med att arbeta. Det säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. Som student har du även ett eget kollektivavtalavtal – Studentmedarbetaravtalet. Läs mer om det här.  […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s