Vad händer efter en forskarutbildning?

03/03/2014 — Lämna en kommentar
Inger Ehn Knobblock

Inger Ehn Knobblock, utredare, Fackförbundet ST

18 februari presenterade jag en undersökning från Fackförbundet ST vid Lunds universitet som jag kallar ”Disputerad och sen då? En intervjustudie om forskarutbildades arbetslivserfarenheter utanför högskolan.”

Ungefär hälften stannar kvar i den akademiska världen som forskare och/eller lärare, medan den andra hälften börjar jobba på den övriga arbetsmarknaden. Så vart tar de vägen, vad gör de på sina jobb och vilken användning har de av sin utbildning till forskare?

För att få svar på dessa frågor gjordes under våren 2013 en intervjustudie av tjugo forskarutbildade som valt att lämna högskolesektorn. De flesta var statligt anställda och arbetade på ställen som skatteverket, försäkringskassan, arbetsförmedlingen, statskontoret, regeringskansliet, länsstyrelsen och naturvårdsverket. Andra arbetade inom fackliga organisationer, politiska partier, universitetsförvaltningar samt en industrikoncern.

Intervjuerna kretsade kring ett antal bestämda teman och frågor. Varför sökte du in på en forskarutbildning? Vad gjorde du när du var klar med din avhandling? Varför ville du lämna akademin? Hur fick du ditt jobb? Vad innehåller jobbet och hur ser en vanlig arbetsvecka ut? Vad förvånade dig mest på ditt nya jobb? Vilka färdigheter har forskarutbildningen gett dig och vilken betydelse har de för ditt jobb?

Om du vill veta mer om vad en forskarutbildning kan betyda för din framtida karriär så hittar du svaren i rapporten. Där beskrivs hur de intervjuade doktorerna upplevde sin forskarutbildning och hur de under utbildningens gång föreställde sig den framtida karriären. Vad skolades de in i som forskare och vilka färdigheter hade de med sig ut i arbetslivet?  Därefter handlar det om hur de fick ett nytt jobb utanför akademin och vad de gör på sin arbetsplats. Hur tillvaratas deras speciella kompetens? Men det handlar också om olika slags problem som de forskarutbildade har mött på sina arbetsplatser, till exempel ”kulturkrockar” i mötet mellan forskarvärldens ideal och den icke-akademiska miljöns praktik.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s