Grattis Åsa Maria!

06/03/2014 — Lämna en kommentar

Nu är vårterminens stipendiater utsedda! Två studenter får 5000 kronor vardera för att kunna genomföra fältstudier utomlands. Dessutom går deras ansökningar vidare till TCO där de har möjlighet att även få TCOs internationella stipendier till minne av Olof Palme. Vi har intervjuat stipendiaterna och först ut är Åsa Maria Hermansson som ska studera gatuförsäljarnas organisationer i Bogotá, Colombia.

Åsa Maria Hermansson, Lunds universitet

Åsa Maria Hermansson, Lunds universitet

Vad ska du skriva om?
Jag skriver om den politiska organiseringen av gatuförsäljare i den informella ekonomin i Colombia. På detta sätt tittar jag på hur motsvarigheten till facklig organisation ser ut inom dagens avreglerade arbetsmarknad. Genom en fältstudie i området Suba i huvudstaden Bogotá önskar jag få en djupgående inblick i hur gatuförsäljarnas organisationer ser ut, vilka svårigheter de möter men också genom att se på lyckade mobiliseringar, dra lärdomar kring vilka möjligheter som finns för framtida mobilisering. 

Hur kommer det sig att du valde just detta uppsatsämne?
Mitt fokus inom studier och arbetsliv har legat på folkrörelser och kollektiv aktion, facklig organisation ligger mig särskilt varmt om hjärtat. Under 1900-talet var fackförbunden drivande i utvecklingen av sociala rättigheter. Med tanke på att hälften av världens befolkning arbetar i den så kallade informella sektorn finns det ett akut behov av att se på deras organisering för att försvara rätten till värdiga arbetsvillkor och att se på hur dessa grupper kan verka drivande för social utveckling idag. Jag valde att arbeta tillsammans med gatuförsäljarna eftersom de är en av de största och mest synliga grupperna i den informella sektorn.

Varför går resan till just det här landet?
Det var naturligt för mig att välja Colombia där jag bott i flera år, talar språket och har goda kontakter för att göra min studie. Colombia är också ett land med en extremt komplicerad situation för formellt fackligt engagemang. Långt över hälften av världens mord på fackligt engagerade sker i konfliktens Colombia fastän bara 3% av arbetarna här är fackligt anslutna. Med tanke på landets exploaterande arbetsvillkor behövs det fortfarande nya utrymmen för engagemang för arbetsrättigheter. Gatuförsäljarnas organisering utgör möjligen ett av dessa forum.

Vilka utmaningar och hinder tror du att du kan komma att möta under dina fältstudier?
Jag har redan fått klartecken från gatuförsäljarnas organisationer att de vill vara en del av studien. Däremot begränsas många i Colombia att berätta om sin situation på grund av det våld som kan drabba dem. Då min metod innehåller stora delar deltagande observation blir det viktigt att fundera över hur mina erfarenheter och kunskaper påverkar vad jag uppfattar, hur min egen närvaro påverkar skeenden och de maktstrukturer som jag blir en del av. Utöver de metodologiska utmaningarna vet jag att jag den stora utmaningen ligger i att känslomässigt hantera att jag kommer att se djupa ojämlikheter, höra smärtsamma historier och möta människor som lever under mycket svåra förhållanden samtidig som jag själv efteråt kan åka tillbaka till min betydligt tryggare tillvaro.

Vill du också göra en fältstudie utomlands? Sök då höstterminens stipendier senast den 15 september.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s