Medlemskapet gör skillnad i Ukraina

14/03/2014 — 1 kommentar

Ni är säkert många som funderat på vaMaidan-blomarrd det egentligen är som pågår i Ukraina just nu. Vad som började som regeringskritiska demonstrationer i Kiev i november förra året har nu utvecklats till en fullfjädrad geopolitisk kris som för tankarna till kalla krigets dagar.

Mitt i denna kris står civilsamhället och de hundratusentals människor i Ukraina som drömde om en mer demokratisk framtid utan korrupta och maktfullkomliga ledare. Oron för den politiska utvecklingen är stor hos STs samarbetsförbund SEUU som organiserar statsanställda över hela Ukraina.

Elin Moberg

Elin Moberg, internationell handläggare, Fackförbundet ST

För SEUU försvåras dessutom situationen av att man inte längre har något kontor att arbeta från sedan Fackföreningarnas hus brändes ner i samband med att regimen slog till mot proteströrelsen den 19 februari. Huset som låg mitt på Maidantorget i centrala Kiev totalförstördes i branden. SEUU har efter detta vädjat om omvärldens stöd för att kunna fortsätta det fackliga arbetet.

ST har sedan 2006 ett samarbete med SEUU som handlar om demokratisering och att öka unga medlemmars inflytande i förbundet. Då förbundet samlar statsanställda från hela Ukraina kan man vara en enande kraft när landet blir allt mer splittrat och polariserat. För ST är det viktigt att stötta SEUU i denna svåra situation och bidra till de krafter i det ukrainska samhället som verkar för samförstånd, dialog och en fredlig lösning på konflikten.

ST har därför startat en insamling för att stödja SEUU med att bygga upp ett nytt kontor så att de kan återuppta sitt arbete. Som student kan du nu bidra med 100 kr till insamlingen genom att bli studerandemedlem i ST. Under perioden mars-juni 2014 skänker nämligen ST medlemsavgiften för alla nya studerandemedlemmar till SEUU. Medlemskapet kostar 100 kr och gäller för hela studietiden. Mer information och medlemsansökan hittar du här.

Är du redan medlem och vill bidra? Sätt in ditt bidrag på STs solidaritetsfond PG 1144-5, märk bidraget ”Ukraina”.

Vill du läsa mer om läget i Ukraina och STs arbete kan du göra det på ST Bloggen.se

One response to Medlemskapet gör skillnad i Ukraina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s