När du söker drömjobbet i staten

21/03/2014 — Lämna en kommentar

Siktar du på att få ett av de där 160 000 jobben som kommer att bli lediga i staten de närmsta fem åren? Störst möjlighet har du såklart om du är väl förberedd inför jobbsökandet. Ett sätt att förbereda sig är att låta en expert granska ditt CV eller träna på en anställningsintervju. Ett annat är att lära sig mer om vad som gäller vid statliga anställningar.

Att söka jobb inom staten kan nämligen skilja sig en del från att söka hos privata arbetsgivare. I Staten ska nämligen inte ens kontakter, vänskapsrelationer eller släktingar spela någon roll, utan statlig tjänstetillsättning ska ske utifrån grundlagens krav.

Regeringsformen 12 kap 5 § 2 st

Veera Littmarck

Veera Littmarck, förbundsjurist, Fackförbundet ST

”Vid beslut om statliga anställningar ska avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet.”

Syftet med bestämmelsen är att den bäst lämpade ska få arbetet och för att säkerställa detta får arbetsgivaren enbart fästa vikt vid objektiva grunder. Med skicklighet avses formella meriter såsom akademisk utbildning, arbetslivserfarenhet med mera, och med förtjänst avses anställningstid inom staten. Om du till exempel haft en studentmedarbetaranställning får du tillgodoräkna dig anställningstiden därifrån som ”förtjänst”.

För att detta ska upprätthållas i praktiken finns en hel del formaliaregler kring anställningssituationen. Exempelvis ska alla lediga jobb inom staten enligt huvudregeln alltid utlysas. Genom att offentligt utlysa lediga tjänster får alla samma möjlighet att söka jobbet. Om det rör sig om en kort anställning, kortare än sex månader, behöver den inte utlysas och anställningar behöver inte heller utlysas om det finns övertalighet hos arbetsgivaren.

Oavsett om du söker ett jobb direkt hos myndigheten eller via ett rekryteringsföretag kommer de handlingar du skickar in att bli allmänna offentliga handlingar (till och med om ansökningshandlingarna fysiskt aldrig kommit in till myndigheten). Så vem som helst som är lite om sig och kring sig kan begära ut dessa. Fördelen med detta är du som arbetssökande också kan få ut handlingarna på dina konkurrenter om du upplever att tjänstetillsättningen inte gått rätt till och vill överklaga beslutet.

Lycka till och hoppas du får jobbet!

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s