#heltsjukt att studenter inte kan vara deltidssjukskrivna

27/03/2014 — Lämna en kommentar

Igår presenterade Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) sin rapport #heltsjukt som handlar om studenters bristande sjukförsäkringsskydd. Rapporten presenterades vid ett seminarium arrangerat tillsammans med TCO som själva lämnat förslag för en bättre sjukförsäkring. Politiker från alla riksdagspartier förutom SD fanns på plats för att diskutera resultaten i rapporten och svara på det som har varit, och fortfarande är, den stora frågan i sammanhanget: varför händer det inget?!

Joel Degols Nilsson, studerandeombudsman, Fackförbundet ST

Joel Degols Nilsson, studerandeombudsman, Fackförbundet ST

Frågan är mer än berättigad eftersom samtliga företrädare är rörande överens om problembilden och åtminstone några av de möjliga åtgärderna. Detta var inte minst talande när Roger Haddad, folkpartistisk riksdagsledamot och före detta styrelseledamot i SFS, inledde sitt anförande med att berätta att han för 14 år sedan hade samma fråga uppe på bordet i SFS styrelse.

Så, vad är det nu som är och har varit fel så länge? Här är huvudpunkterna:

Ingen deltidssjukskrivning
Med dagens sjukförsäkringssystem kan studenter inte vara deltidssjukskrivna vilket arbetstagare har rätt till. Studenter som inte mår bra tvingas välja mellan att sjukskriva sig på heltid eller fortsätta studera under sin sjukdomsperiod. När SFS har frågat landets studenthälsomottagningar svarar 95 % att detta är ett problem och de vittnar om att många studenter kämpar på tills de helt går in i väggen och tvingas hoppa av sin utbildning.

Ingen sjukersättning
Studenter som finansierar sina studier på annat sätt än genom studiemedel och arbete är idag helt oförsäkrade vid sjukdom eftersom sjukersättningen idag är kopplad till att man får studiemedel och inte till studierna med de poäng man tar.

Otydlig rehabilitering
Vem som ansvarar för rehabiliteringen och hur studenter ska kunna återgå till sina studier är idag otydligt. Inte sällan bollas man mellan olika myndigheter vilket ofta ökar stressen och konvalescensen och ytterligare belastar individen.

30 dagars karens
Karenstiden för studenter är 30 dagar. Arbetstagare har en karensdag och SFS förslår sju dagars karens för studenter.

Att trygghetssystemet för studenter är så dåligt utformat att det riskerar att utesluta personer som blir sjuka en längre tid från högre utbildning är både ett stort slöseri med samhällets resurser och kan innebära individuella katastrofer. SFS, TCO och även andra aktörer har i många år arbetat för en förändring och med den politiska samsyn – framför allt kring möjligheten för deltidssjukskrivning – som uppvisades under seminariet igår borde inte studenterna behöva vänta längre på riktig trygghet. Nu ser vi fram emot att få se verkstad i den här frågan. Mer prat vore helt sjukt.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s