Vad gör en statstjänsteman? Del 4

01/04/2014 — 1 kommentar

Ännu en statstjänsteman har berättat för ST Studentbloggen om sig själv och sitt arbete på medborgarnas uppdrag. Förra gången mötte vi Erik från den, för många, okända myndigheten TLV. Denna gång träffar vi Nora Khidir som jobbar på en av Sveriges största myndigheter, Skatteverket. 

Nora Khidir jobbar som handläggare på Skatteverket

Nora Khidir jobbar som samordnare och handläggare på Skatteverket

Vem är du och vad jobbar du med?
Mitt namn är Nora Khidir och jag är 27 år. Jag jobbade tidigare på det gemensamma servicekontoret för Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten men är sedan februari 2013 samordnare och handläggare på Skatteverket. Jag har också hunnit med att jobba på Migrationsverkets förvar i Märsta samt varit vid de svenska ambassaderna i Bagdad och Amman.

Berätta vad din tjänst innebär!
Det jag gör just nu är att samordna den interna översättningen av utländska handlingar på folkbokföringskontoret. Förutom det handlägger jag även ärenden inom folkbokföringen.

Vad är viktigast i din roll som statstjänsteman?
Att jag har kunskapen att hjälpa medborgare om de saknar kunskap om sina rättigheter och skyldigheter. Min roll som tjänsteman är att representera myndigheten på ett professionellt och rättvist sätt.

Vad har du för utbildning och vilken användning har du av den i din tjänst?
Jag har en examen från Orientalistprogrammet, med inriktning på statsvetenskap och arabiska, vid Uppsala universitet. I jobbet får jag bl.a. användning av mina språkliga kunskaper samt min analytiska förmåga att lösa problem. Problemlösning är något jag är bra på och har utvecklat med hjälp av verktyg från mina studier. Dessutom har jag en bred omvärldsbild vilket gör att jag kan se en helhet i arbetet på Skatteverket.

Vilka är dina bästa tips till studenter och nyutexaminerade som vill jobba inom staten?
Att arbeta inom staten har enorma fördelar och nyutexaminerade ges en chans att möta många olika människor och situationer som är svåra att hitta någon annanstans. Dessutom är en statlig tjänst givande och en bra grundplattform om man har andra planer senare i livet.

Varför är du medlem i ST?
För jag vill vara med och påverka i min arbetsplats, vad gäller arbetsmiljö och medbestämmande. Dessutom är jag en driven person som behöver kunskap och erfarenhet av de som varit med längre i gamet och då är ST är ett bra forum där jag både kan få kunskap och erfarenhetsutbyte.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. God Jul och Gott Nytt År önskar Fackförbundet ST! « ST Student - december 19, 2014

    […] 3. Vad gör en statstjänsteman? Del 4. Vad innebär det att jobba i staten och vad gör man på Skatteverket? Nora Khidir är ung i staten och berättar om sitt jobb. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s