Grattis Zara!

04/04/2014 — Lämna en kommentar

Varje termin delar ST ut stipendier till medlemmar som vill resa utomlands för att studera ämnen som rör fackligt arbete, demokrati och mänskliga rättigheter.

Vårterminen 2014 utsåg vi två studenter som får 5000 kronor vardera för att kunna genomföra fältstudier utomlands. Dessutom går deras ansökningar vidare till TCO där de har möjlighet att även få TCOs internationella stipendier till minne av Olof Palme.

En av vårterminens vinnare är Zara Howard, Uppsala universitet, som ska skriva om kollektiva förhandlingar inom den informella ekonomin i Malawi. Stort grattis Zara!

Zara Howard, Uppsala universitet

Zara Howard, Uppsala universitet

Vad ska du skriva om?
Jag kommer att skriva om hur kollektiva förhandlingar fungerar inom den informella ekonomin. Arbete inom den informella ekonomin saknar ofta en traditionell anställningsform vilket gör att det ofta är mer utsatta och inte heller har något skydd via lagen. Facklig organisation blir därför extra viktig men inte helt oproblematiskt. Ofta finns det inte en tydlig motpart att förhandla med vilket gör kollektiva förhandlingar extra svårt. Det jag kommer att studera är hur fackföreningarna löser detta dilemma och vad som krävs för att en kollektiv förhandling ska lyckas.

Hur kommer det sig att du valde just detta uppsatsämne?
Jag tror att ett säkert arbete är en förutsättning för en hållbar utveckling. Då det flesta arbeten i utvecklingsländer finns inom den informella ekonomin är det därför viktigt att börja där.

Det finns fascinerande exempel på när fackföreningar faktiskt har lyckats. SEWA (Self Employed Women’s Association) lyckades förhandla med uppköparna om ett minimipris för metaller som kvinnor samlade på soptipparna i Indien. Historier som dessa gjorde att jag ville veta mer om facklig organisation inom den informella ekonomin. 

Varför går resan till just det här landet?
Malawi har en stor informell ekonomi och en nationell fackförening, Malawi Union for Informal Sector som organiserar informella arbeten. Jag kommer att fokusera på gatuförsäljare en arbetsgrupp som både har hyllats och förtryckts av staten i Malawi. För närvarande är regeringens policy att gatuförsäljarna ska bort från gatorna vilket är förödande för alla människor som livnär sig på försäljningen.

Vilka utmaningar och hinder tror du att du kan komma att möta under dina fältstudier?
Förhoppningsvis kommer jag att kunna komma i kontakt med nyckelpersonerna inom MUFIS vilket är en förutsättning för studien. Att arbeta i en helt annan kontext än sin egen kommer säker ge oväntade utmaningar, det kan handla om sociala koder som man inte själv känner till. Intervjuerna kommer också vara ett kritiskt moment då det finns risk för negativa intervjueffekter.

Vill du också göra en fältstudie utomlands? Sök då höstterminens stipendier senast den 15 september.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s