Att söka jobb är ingen lek!

09/04/2014 — Lämna en kommentar
Inger Ehn Knobblock

Inger Ehn Knobblock, utredare och karriärcoach, Fackförbundet ST

För en tid sedan hade jag ett coachsamtal med en akademiker som berättade att han sökt massor av jobb utan att det ens lett till att han blivit kallad till intervju. Han kände sig givetvis nedslagen. När vi började bena ut hur han gått tillväga upptäckte han att han inte ägnat jobbsökeriet någon större tid. Hans ansökningar var så allmänt hållna att de hade kunnat skickas ut i rymden utan att någon arbetsgivare på minsta sätt skulle ha känt sig träffad. Den här historien är inte ovanlig. De allra flesta som söker jobb glömmer att också arbetsgivare vill känna sig utvalda.

Det viktigaste när du söker jobb är att du är förberedd. Du ska veta vad du vill jobba med men också var. Du behöver känna din kompetens och vara medveten om vilka erfarenheter du har. Ett sätt att göra det är att inventera. Avsätt ordentligt med tid och fundera över vad du gjort i dina tidigare arbeten men också hur du genomförde jobbet. Vad lärde du dig på din utbildning mer än teori och metod och hur fungerade du i studentgruppen? Du kan också reflektera över vilka dina drivkrafter är och under vilka arbetsförhållanden du fungerar bäst.

Därefter är det dags att ägna tid åt din blivande arbetsgivare. Hur ser arbetsmarknaden ut och vilka företag och organisationer erbjuder de arbetsuppgifter du vill ha? Vad står det egentligen i annonsen? Arbeta med att dechiffrera formuleringar och ordval och se till att svara på arbetsgivarens behov. Jobbsökande behöver avsätta tid för att sätta sig in i den verksamhet som de vill jobba i.

En sökande med förhandskunskap om ett företags, myndighets eller organisations verksamhet uppfattas som seriös och blir attraktiv i arbetsgivarens ögon. Läs därför in dig på din presumtiva arbetsgivares verksamhet, använd företagets hemsida och ta gärna kontakt med någon person som redan arbetar där. Boka in en så kallad informationsintervju och ställ frågor om jobbet, arbetsmiljön och kanske också frågor om vilka möjligheter till karriär och kompetensutveckling som finns där. Sedan är det ”bara” att skriva ansökan ; )

Du vet väl att du som studerandemedlem kostnadsfritt kan boka ett samtal med våra karriärcoacher?

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s