Ett öppet arbetsliv

15/04/2014 — Lämna en kommentar
Emelie Hedén Eklund

Emelie Hedén Eklund, ombudsman, Fackförbundet ST

Nyligen skrev fackförbundet Unionens tidning Kollega om ett diskrimineringsfall, en artikel som sen blev väl spridd. En kvinna har nekats anställning på ett företag på grund av sin sexuella läggning och företaget har till sist medgett att diskriminering har förekommit. Det här fallet är ovanligt, eftersom diskriminering faktiskt har gått att påvisa. Väldigt ofta är det svårt att göra det eftersom ord står mot ord.

Att vi har ett arbetsliv idag där diskriminering kan pågå, till och med så påtagligt öppet, är helt oacceptabelt. På ST tycker vi att det är självklart att vi ska ha ett arbetsliv fritt från diskriminering, där alla ska kunna känna sig trygga oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Men det handlar inte bara om lagar och vad som gäller formellt, utan även om hur vi vill att våra arbetsplatser ska se ut. Vilka diskussioner vill vi ha i fikarummet och vem ska känna sig bekväm att delta i dem. Det viktigaste arbetet görs i det förebyggande. Diskutera, sätta gränser, säga ifrån, åt sig själv och andra. Vilka skämt är okej och när blir någon ledsen. Vi vill helt enkelt ha ett öppet arbetsliv!

Ett sätt för ST att visa att vi tycker att det är viktigt är att vara med på Pride. Som det ser ut nu kommer vi att vara med på Stockholm Pride och West Pride i Göteborg. Vill du veta mer och kanske hänga på STs Pridearbete? På West Pride i Göteborg 28/5-1/6 söker vi just nu efter funktionärer! Kontakta Cinnika Lögdqvist på Cinnika.Logdqvist(a)st.org om du vill vara med. I Stockholm är arbetet fortfarande i uppstartsfasen, men kontakta gärna mig på Emelie.Heden.Eklund(a)st.org om du är intresserad.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s