Vilka egenskaper har statens drömkandidat?

24/04/2014 — Lämna en kommentar
Joel Degols Nilsson, studerandeombudsman, Fackförbundet ST

Joel Degols Nilsson, studerandeombudsman, Fackförbundet ST

Inte sällan känner man sig rätt vilsen under sin studietid. Jag tror inte att jag var ensam om att regelbundet fråga mig själv, vad lär jag mig egentligen? Vad kan jag jobba med? Kommer jag ens få ett jobb?

Den där abstrakta framtiden och det där jobbet kom ju närmare för varje dag men inte blev svaren så mycket tydligare för det. En annan sådan obesvarad fråga som jag ofta tänkte på var vad arbetsgivare egentligen ville att man skulle ha för egenskaper. Vad är det viktigt att man är bra på när man efter år av studier förväntas leverera ”på riktigt” på arbetsplatsen?

Här finns det faktiskt lite hjälp att få på vägen. För att ta reda på hur de statliga arbetsgivarna ser sin drömrekrytering gjorde Fackförbundet ST en undersökning för att kartlägga de viktigast personliga egenskaperna och erfarenheterna. Hela undersökningen finns att läsa i rapporten Framtidsjobb i staten 2013-2018 och här tänkte jag ge er huvudresultaten.

De fem personliga egenskaper/erfarenheter som värdesätts mest av arbetsgivare i staten är:

  1. Samarbetsförmåga
  2. Förmåga att uttrycka sig i tal och skrift
  3. Analytisk förmåga
  4. Arbetslivserfarenhet
  5. Initiativförmåga

Dessa egenskaper värderas alltså högre än till exempel referenser och betydligt högre än till exempel betyg, examensarbete eller lärosäte. Det är också intressant att arbetslivserfarenhet kommer först på fjärde plats. Det bör nämnas att man här tagit i beräkning kraven på formell behörighet, såsom utbildning.  Men när de kraven är uppfyllda så rangordnas ens egenskaper enligt listan ovan.

Det jag läser i den här listan är egenskaper man i allra högsta grad tränas i under sina högskolestudier. Och som svar på min egen fråga om vad jag egentligen lärde mig på universitetet passar de tre första egenskaperna in väldigt bra. Varje vecka handlade ju om samarbeten i grupper, analys av litteratur eller siffror och sedan presentation, skriftligt eller muntligt.

Tycker du det är svårt att sätta ord på din kompetens? Ett tips är att ta hjälp av STs verktyg för kompetensinventering. Här kan du kartlägga din kompetens, dina trivselfaktorer, dina drivkrafter och värderingar. Är du medlem kan du även boka tid för samtal med någon av våra karriärcoacher.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s