Vad gör en statstjänsteman? Del 5

05/05/2014 — Lämna en kommentar

Statstjänsteman nummer fem i vår serie här på bloggen är ingen mindre än Martin Mickelsson från Uppsala universitet. Förutom sitt jobb inom universitets administration är Martin också förtroendevald på sin arbetsplats och dessutom en av våra återkommande gästbloggare. Här berättar han om ett jobb med mycket problemlösning och vilken nytta man har av en bred utbildning. 

Martin Mickelsson jobbar som administratör på Uppsala universitet.

Martin Mickelsson jobbar som administratör på Uppsala universitet.

Vem är du och vad jobbar du med?
Heter Martin Mickelsson, är 30 år och jobbar inom den administrativa sidan av Uppsala universitet. Tillsammans med den undervisande personalen håller vi Sveriges äldsta universitet rullande enligt devisen ”Utveckling sen 1477”

Vad innebär din tjänst?
Min tjänst inom administrationen är bland annat inriktad på forskarutbildningen vid en av universitets institutioner där jag tar hand om det praktiska kring doktoranderna från antagning till disputation. Då studietiden för en genomsnittlig doktorand ofta sträcker sig över 5 år samtidigt som forskarutbildningen i mindre grad än grundutbildningen är regelstyrd ges jag ofta möjligheten att utveckla nya lösningar.

Vad är det bästa med ditt jobb och din arbetsplats?
Att vara del av en av en samhällsinstitution som både bär på långa traditioner liksom kontinuerlig intellektuell utveckling och nytänkande. Genom mitt arbete får jag möjlighet att utveckla en bit av universitetet och bidra till att skapa goda förutsättningar för utbildningen nästa generation forskare.

Vad har du för utbildning och vilken användning har du av den i din tjänst?
Jag har en magister i Freds- och konfliktkunskap samt gymnasielärarexamen. Som jag nämnt i ett tidigare blogginlägg är mitt jobb lika med att ställas inför problem där det sällan finns en klar väg eller facit utan uppdraget blir att finna synergierna i de färdigheter jag samlade på mig under min utbildning för att lösa dessa.

Vilka råd kan du ge till studenter som vill arbeta inom staten eller på din arbetsplats?
Att tänka igenom vilka konkreta färdigheter du skaffat dig genom din utbildning eller från annat håll. Det kan ofta vara svårt för en arbetsgivare att utifrån en examenstitel veta vad du kan bidra med. Att istället genom hänvisning till din utbildning visa att du har en bredd i dina färdigheter som ger dig möjligheten att vara flexibel och tackla olika problem är mycket värt. Särskilt då personlig lämplighet ofta är något som är efterfrågat.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s