Påverka dina egna arbetsvillkor

13/05/2014 — Lämna en kommentar
Maja Lind, informationsassistent, Fackförbundet ST

Maja Lind, informationsassistent, Fackförbundet ST

Att visstidsanställningar är vanligare bland ungdomar är ingen nyhet. De flesta unga som kommer ut på arbetsmarknaden stöter på ett välbekant moment 22. Du har ingen arbetslivserfarenhet och behöver ett jobb för att få det. Men du får inget jobb för du har ingen erfarenhet. Vad gör du? Du tar såklart en visstidsanställning och bättrar på meritlistan.

Det är såklart inget fel på visstidsanställningar i sig. Det är när de missbrukas som vi bör vara vaksamma. I början av maj kunde ST avslöja att staten är sämre än den privata sektorn på fasta jobb. Stapling av visstidsanställningar är vanligt förekommande och utnyttjas alltför generöst. När jag hör argumenten för visstidsanställningar brukar de bygga på att det blir lättare för just unga att ta sig in på arbetsmarknaden. Men vi har ju redan ett sådant system: provanställningen.

Vad kan vi då göra åt det här dilemmat? Jo, för det första kan vi engagera oss fackligt för att tillsammans lägga press på arbetsgivaren och själva påverka våra anställningsvillkor. På detta sätt kan du på både lokal och nationell nivå göra skillnad. Det andra, och mest aktuella sättet att påverka, är att rösta fram lämpliga kandidater som kan föra din talan på högre nivå. Exempelvis genom att rösta i valet till Europaparlamentet.

Enligt SVT Nyheter är unga de minst intresserade och minst benägna att rösta i EU-valet. Synd, eller hur? Eftersom det är att slänga bort sin demokratiska rättighet och ett sätt att påverka sina arbetsvillkor. EU-valet hålls söndagen den 25 maj men du kan redan nu förtidsrösta. Omkring 400 miljoner väljare har rösträtt. Vill du vara med och påverka hur din framtid kommer att se ut?

infografik-visstid

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s