Drömmer studenter om bean-bags istället för kontorsstol på jobbet?

20/05/2014 — Lämna en kommentar
Joel Degols Nilsson, studerandeombudsman, Fackförbundet ST

Joel Degols Nilsson, studerandeombudsman, Fackförbundet ST

Kontorslandskap, flexkontor, aktivitetsbaserade kontor, ja kärt barn har många namn. En sak har de gemensamt: de framhålls av många arbetsgivare som den bästa (och enda) vägen att gå för morgondagens moderna och flexibla generation tjänstemän. För många studenter kanske inte uttrycken säger så mycket, det är studiemiljön på lärosätet som är i fokus just nu. Allt mer får jag dock känslan att dagens studenter redan håller på att förlora det inflytande över sin arbetsmiljö de inte ens har hunnit få. Jag ska förklara vad jag menar.

Att företag och myndigheter vill minska sina lokalkostnader genom att slopa de egna rummen och gå över till öppnare kontorslösningar är ingen ny trend men har den senaste tiden uppmärksammats extra mycket, bl.a. av SVTs Vetenskapens värld och i senaste numret av Publikt. Bland de statliga myndigheterna i Stockholm är sparkraven hårda och hyrorna höga. En omöjlig ekvation i längden. Den senaste och kanske hittills mest omtalade kontorsrockaden har Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm gjort. De flyttade från centrala Stockholm till Telefonplan och minskade samtidigt sin lokalyta med ca 10 000 kvm. De nya kontoren är så kallade aktivitetsbaserade kontor inspirerade av amerikanska it-jättar, med öppnare landskap, olika typer av mötesrum (till exempel rullband!), och inga fasta platser för personalen. Alla får inte ens plats. Man räknar med att någon alltid är på möte, jobbar hemma eller är sjuk. Kreativa miljöer är ledordet och visst låter det rätt spännande att sjunka ner i en bean-bag med sin laptop som om man satt hemma och slösurfade?

Att det finns både uppenbara fördelar och nackdelar med den här typen av arbetsmiljö är rätt självklart och jag ska inte gå djupare i dem här. Det här inlägget handlar istället om några av de argument som används till fördel för dessa kontor. Inte sällan har jag märkt att man utgår från ”sanningar” om vad nästa generations anställda, dvs. dagens studenter, efterfrågar. Yngre personer sägs vara vana att sitta i soffan eller sängen med laptopen och gillar ”café-sorlet” i bakgrunden, därför blir denna miljö optimal även på framtidens arbetsplatser.

Som student accepterade jag den bristande studiemiljön på mitt lärosäte. Dels visste jag för lite om mina rättigheter och dels väntade ju den ergonomiskt inställda kontorsstolen och höj- och sänkbara skrivbordet så fort man fick jobb. Jag anpassade mig under studietiden för att min framtida arbetsgivare sen skulle anpassa sig till mig. Fem år av dålig studiemiljö som investering för 40 år av ergonomiskt utformad och förlåtande arbetsmiljö. När jag valde att plugga i sängen en dag för att undvika det trånga och stimmiga biblioteket hade jag aldrig en tanke på vilka konsekvenser det kunde få för någons uppfattning av vad min generation efterfrågar.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s