Vad gäller egentligen på sommarjobbet?

04/06/2014 — Lämna en kommentar
Maja Lind, informationsassistent, Fackförbundet ST

Maja Lind, informationsassistent, Fackförbundet ST

En av mina närmsta vänner tog för några år sedan klivet ut från JMK och in i journalistiken. Hon praktiserade på DN, var redigerare på Aftonbladet och jobbade alldeles nyligen på TT Spektra. Alla jobben fantastiska meriter. Men journalistbranschen är ju, som ni kanske vet, på nedmontering. Vilket har bidragit till att min vän under sommaren har sökt sig ut till en landsortstidning. Hon kommer alltså veckopendla till en annan stad för att slippa ta jobb som hon är alltför överkvalificerad för. Då bor hon ändå i Stockholm, det finns ju städer där jobben tryter mer.

Men nu till kruxet i historien. På sommaren vill hen ju gärna ha lite semester, fastän hen sitter på ett vikariat. Det som min vän först trodde skulle hända var att hon skulle få två olika anställningskontrakt med en veckas mellanrum. Tada! Semester. Inte optimalt men hon har inte haft sommarsemester på tre år så hon tar vad hon får. Vad hon egentligen kommer få, vilket arbetsgivaren så snällt meddelade när allt var klappat och klart, är kompledighet. Nu snackar vi en och en halv veckas kompledighet. Hon kommer alltså jobba så mycket kväll och övertid att hon kan ta ut en hel vecka (!) kompledigt bara under sommaren. Tada! Semester.

Vad som gäller och vad du kan kräva när det gäller sommarjobb och vikariat kan vara svårt att veta. Är det som arbetsgivaren gör rätt, och om inte vilken hjälp finns att få? Detta är saker som våra rådgivare på ST Direkt kan svara på. ST Direkt har öppet alla vardagar mellan 08.00 och 20.00. Till dem kan du ställa alla dina frågor om sommarjobb, anställningskontrakt eller lön, helt kostnadsfritt. Du når dem på 0771-555 444 eller via mejlen på stdirekt@st.org. Slipp ovissheten och ring ST Direkt.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s