Blir det du som får STs internationella stipendium i höst?

02/09/2014 — Lämna en kommentar
Elin Moberg

Elin Moberg, internationell handläggare, Fackförbundet ST

Nu är det hög tid att söka Fackförbundet STs internationella stipendium som varje termin delas ut till en-tre studenter som vill göra en fältstudie i ett annat land inför en uppsats. STs studentblogg bad STs internationella handläggare Elin Moberg att berätta lite mer om stipendiet.

Varför delar ST ut stipendium varje termin?
Vi ser stipendierna som ett sätt att stötta och uppmuntra studenters internationella engagemang. Det är viktigt för oss då det nationella och det globala blir mer och mer sammankopplat och kunskaper om vad som pågår i världen ökar förståelsen också för hur saker ser ut här hemma. Sen ser vi som sysslar med den internationella verksamheten här på ST uppsatserna som ett sätt att öka våra kunskaper om en viss fråga eller region, genom den fördjupade bild som en fältstudie kan ge.

Vem kan söka och på vilka grunder väljs stipendiaterna?
Alla som är studenter och ska skriva en uppsats på c- eller d-nivå och som är studentmedlemmar i Fackförbundet ST kan söka stipendiet.
Stipendiaterna väljs ut dels utifrån kvalitets- och genomförbarhetskriterier. Men det är också en fördel om man skriver om något som har koppling till fackligt arbete eller fackliga rättigheter eller till de länder och regioner där ST har samarbeten.

Vad får man skriva om?
Mycket. Allt som har koppling till demokrati, sociala rörelser, fackligt arbete och mänskliga rättigheter. Men som sagt ju närmre du ligger de frågor och länder som ST arbetar med, desto mer ökar du dina chanser.

Varför tycker du att man borde göra en fältstudie i ett annat land?
För att man lär sig jättemycket! Både om landet man åker till och om den fråga man valt att studera, även om det inte blir just som man tänkt sig. Min erfarenhet är också att man lär sig mycket om sig själv och om att hantera nya och oväntade situationer.

Många arbetsgivare ser det också som en merit både att ha gjort en fältstudie och att ha sökt och fått stipendium. Är man intresserad av att jobba vidare med internationella frågor kan fältstudien ofta vara ett första steg på vägen mot en praktikplats eller ett jobb där man kan arbeta vidare utifrån de kunskaper man skaffat sig.

Varför har ST internationella engagemang?
Av flera skäl. För ST är det viktigt att arbeta för mänskliga och fackliga rättigheter överallt. Vi ser fackliga organisationer som en del av ett demokratiskt civilsamhälle och tror dessutom att grundläggande fackliga rättigheter bidrar till en mer rättvis och hållbar utveckling. I en globaliserad värld är det också så att vi påverkas i hög grad av beslut som fattas utanför Sveriges gränser. Därför är det viktigt att vi är med och påverkar i EU, där en stor del av vår arbetsrätt bestäms, och att vi har ett välfungerande internationellt nätverk där vi kan driva frågor som är viktiga för våra medlemmar.

Sista ansökningsdag för höstterminen är 15 september. Här hittar du information om hur du söker.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s