Vill du också bli en glad pensionär?

05/09/2014 — 1 kommentar
Joakim Svensson, kommunikatör, Fackförbundet ST

Joakim Svensson, kommunikatör, Fackförbundet ST

Den sista september är risken stor att Arbetsgivarverket säger upp ett av våra viktigaste kollektivavtal. De vill göra om dealen för alla födda 1987 eller senare som jobbar, och kommer att jobba, inom staten. En rungande majoritet av de som berörs jobbar alltså inte ens i staten idag. Vi vet vad vi behöver göra för att stoppa försämringar och du kan hjälpa till!

I våras fick jag besök av vår förhandlingschef. Hon berättade att engagemanget är lågt hos våra medlemmar i pensionsfrågan. Jag svarade att jag förstår det. Jag skulle också vilja skjuta tankarna på pensionen framför mig, i alla fall tills jag fyller 30, eller kanske till och med 35. Hon berättade att problemet är att arbetsgivaren vill förändra pensionsavtalet för unga och att den förändringen sker nu, inte sen. Som fackförbund är vår styrka i förhandlingarna med arbetsgivaren vårt engagemang. Finns det inget engagemang har vi ingen press att lägga på arbetsgivaren för att få igenom våra krav och engagerar vi oss inte nu riskerar vi att bli en grupp väldigt ledsna pensionärer i framtiden.

”Hur kan vi hjälpa till?” frågade jag vår förhandlingschef. ”Vi samlar likes”, sa hon. ”Vi går till Arbetsgivarverket i höst och pratar deras språk. Vi visar dem siffror på att pensionsfrågan kan skapa engagemang. Att unga i Sverige inte tänker bli överkörda innan de ens kommit ut i arbetslivet på riktigt. Vi visar dem att den svenska modellen fungerar och att deras villkor är värda att försvara.”

Så föddes kampanjen En glad pensionär. Under kampanjen samlar vi likes på Facebook och visningar på Youtube. För varje like och visning får vi ytterligare ett kvitto att lägga på bordet när ST i höst förhandlar för att vi som är unga i staten ska få behålla det bästa pensionsavtalet på svensk arbetsmarknad.

Du kanske precis som jag vill skjuta tankarna på pensionen framför dig ett tag till. Men vi har ungefär sex månader på oss att visa Arbetsgivarverket att vi vill ha bra villkor i vårt avtal även i framtiden. Jag tänker göra mitt mesta för att lyckas med det.

Om du vill hjälpa mig, och alla andra unga i staten att bli glada pensionärer, kan du gå in på vår sajt gladpensionär.se, vår Youtubekanal eller vår Facebooksida och gilla vår kampanj. Detta kan vara en av få gånger en facebook-like faktiskt gör skillnad på riktigt.

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Hade du tänkt föda lite färre barn på grund av pensionen? « Fackförbundet ST - september 22, 2015

    […] bra saker. Bland annat tjänar du med det nya avtalet in pension under hela din anställning. En viktig fråga som jag skrivit om tidigare. Du får också ett tillägg på pensionen med 1,5 % av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s