Vad gör en statstjänsteman? Del 6

10/09/2014 — Lämna en kommentar

Vad gör egentligen en statstjänsteman? Vi fortsätter att fråga ut personer som jobbar i den statliga sektorn och nu har turen kommit till Jenny Rattfelt Nyholm vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Jenny Rattfelt Nyholm jobbar som kemist på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)

Jenny Rattfelt Nyholm jobbar som kemist på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)

Vem är du och vad jobbar du med?
Jag heter Jenny Rattfelt Nyholm, är 38 år och jag bor i Umeå. Där jobbar jag som forskare inom analytisk kemi vid FOI, på avdelningen för CBRN-skydd och säkerhet. FOI är en statlig myndighet som bedriver forskning inom försvar och säkerhet. I min roll som tjänsteman på FOI ingår att ta fram relevanta metoder för kemisk analys som kan vara samhället och försvaret till nytta, att arbeta effektivt och med ett vetenskapligt förhållningssätt.

Berätta mer vad din tjänst innebär.
Jag är kemist och jobbar främst med att testa, utveckla och dokumentera metoder för kemisk analys av organiska ämnen i olika matriser, till exempel sediment, vatten, urin, blod. Där är jag projektmedarbetare i flera olika projekt men även projektledare i ett projekt. Årliga provningsjämförelser och kvalitetssäkringar är även en del av jobbet eftersom FOI har ett laboratorium som är certifierat av OPCW (organisation for the prohibition of chemical weapons) och ackrediterat av SWEDAC för analys av kemiska stridsmedel.

Vad har du för utbildning och vilken användning har du av den i din tjänst?
Jag har en magisterexamen i kemi från 2002 och en doktorsexamen i miljökemi från 2009 och som kemist har jag givetvis dagligen stor användning av min utbildning.

Vad är det bästa med ditt jobb och din arbetsplats?
Det som jag uppskattar mest är just att jag har användning av min utbildning samtidigt som jag lär mig nya saker. Det bästa med FOI är att det finns olika kunskaper och kompetenser representerade och att det finns chans att få jobba i väldigt olika typer av projekt.

Vilka är dina bästa tips till studenter och nyutexaminerade som vill jobba inom staten?
Sök jobb inom staten och förklara varför du vill ha jobbet och varför du vill jobba just statligt.

Varför är du medlem i ST?
Jag tycker att det är en bra tanke att alla på en arbetsplats kan vara med i samma fackförbund och jag är tacksam för att det finns anställda på myndigheten som vill jobba med fackliga förtroendefrågor. Jag tycker att det är viktigt att det finns en organisation som representerar de anställda, som är med och tar ansvar för en rättvis lönesättning på ett företag eller inom en myndighet.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s