Fackförbundet STs ställningstagande gentemot Sverigedemokraterna förändras inte av valresultatet

26/09/2014 — Lämna en kommentar
Joel Degols Nilsson, studerandeombudsman, Fackförbundet ST

Joel Degols Nilsson, studerandeombudsman, Fackförbundet ST

Efter valdagen den 14 september förra veckan vaknade svenska folket upp till nytt politiskt landskap. Alliansregeringen avgick och det är Socialdemokraternas Stefan Löfven som nu får möjlighet att bilda regering. Vilka partier den regeringen kommer att innehålla och vem som kommer samarbeta med vem i riksdagen återstår fortfarande att se. Vad denna osäkra parlamentariska situation kommer att innebära för STs medlemmar på de olika myndigheterna samt hur utbildningspolitiken påverkas finns det givetvis också stora frågetecken kring.

Ett parti ökade mer än något annat i riksdagsvalet. Sverigedemokraterna fick 12,9 procent av rösterna och är därmed Sveriges tredje största parti. Hur det gick till och varför det blev så frågar sig nu medier, politiker och en stor majoritet av väljarna. Debatterna och åsikterna i denna fråga lär bli många den närmsta tiden, och troligtvis även under resten av mandatperioden.

Vi på Fackförbundet ST tycker det är viktigt att i detta läge klargöra STs hållning. ST är en partipolitiskt oberoende förening som endast tar ställning i politiska frågor utifrån medlemmarnas vilja och intressen. Detta gör att ST kan driva de frågor som är viktigast för medlemmarna och försöka påverka beslutsfattare oavsett deras politiska färg.

För STs medlemmar är alla människors lika värde och ett aktivt ställningstagande mot diskriminering och för mångfald grunden för det fackliga arbetet. Med dessa värderingar som utgångspunkt fattade förbundet redan 2010 beslut om ett förhållningssätt gentemot Sverigedemokraterna. Det innebär kortfattat att förbundet anser att det inte är förenligt att vara förtroendevald i ST och samtidigt aktiv i Sverigedemokraterna. SD driver en politik som står i kontrast med STs värdegrund och stadgar i grundläggande fri- och rättigheter. Alla medlemmar i Fackförbundet ST ska kunna känna sig trygga i att deras företrädare agerar utifrån STs värdegrund. Detta ställningstagande förändras inte på något sätt av det senaste valresultatet.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s