Vad gör en statstjänsteman? Del 7

02/10/2014 — Lämna en kommentar
Daniel Bjelke jobbar som trafikingenjör på Trafikverket

Daniel Bjelke jobbar som trafikingenjör på Trafikverket

Nästa statstjänsteman i vår följetong är trafikingenjören Daniel Bjelke, 31 år, som jobbar på Trafikverket i Stockholm. Daniel berättar för ST studentbloggen att där det byggs vägar i Stockholmsregionen, där är han inblandad på ett eller annat sätt. Han har även tre konkreta tips till studenter som vill arbeta i staten.

Vad innebär din tjänst som trafikingenjör?
Jag samordnar specialiststöd från trafikingenjörer till investerings- och underhållsprojekt. Jag är själv specialist inom trafikregleringsområdet (bl.a. hastigheter) och samordnar utrednings- och beredningsarbete inom trafikreglering, arbete på väg samt vägvisnings- och väglagsfrågor. Man kan säga att jag verkar i hela vägbyggarskedet från första idé till färdig väg.

Vad har du för utbildning och vilken användning har du av den i din tjänst?
Jag har läst samhällsplanerarlinjen på Stockholms universitet och var klar med mina studier 2006. Utbildningen var väldigt teoretisk med avseende på synsätt på modern samhällsplanering med fokus på utredningsuppdrag och detta har jag inte dagligen användning av. En del yrkesrelevant praktik ingick dock vilket tillsammans med kunskaperna att skriva och sammanställa material är det jag framför allt tar med mig från utbildningen. Jag har också haft möjligheter att vidareutbilda mig inom Trafikverkets verksamhet.

Bortsett från formell utbildning, vilka personliga erfarenheter och egenskaper är viktiga i din tjänst?
Att vara påläst, noggrann, vaken, proaktiv, att våga fatta beslut (även jobbiga sådana), att kunna hantera olika slags människor, att kunna producera snabbt och hålla deadlines och att själv ta ansvar för innehåll och arbetsuppgifter inom sitt arbetsområde självständigt.

Vilka är dina bästa tips till studenter och nyutexaminerade som vill jobba inom staten?
1. Mitt första tips är att söka relevanta sommarjobb inom intressanta myndigheter för att få in en fot. Även om uppgifterna inte alltid är superrelevanta och lönen kan vara sådär är det ett jättebra sätt att visa vad man gå för och få in en fot på arbetsmarknaden.

2. Det andra är att betygen man får inom respektive moment spelar mindre roll. Huvudsaken är att man avslutar det man påbörjat.

3. Och till sist språket, för guds skull – arbeta med språket! Att tro att man kan skriva som en 11-åring eftersom man nuförtiden kan förlita sig på autocorrect och stavningsprogram är naivt. Ett bra och rikt språk är en förutsättning för att jobba inom staten. Att jobba inom staten ger en mångsidighet och en anställningstrygghet som mer än väl kompenserar att lönerna inte är marknadsledande.

Varför är du medlem i ST?
Det är en fördel med ett stort förbund istället för ett hopkok av en massa små nischade föreningar. ST omfattar dessutom ett brett spektra av hela statens verksamhet och det finns garanterat fler medlemmar på din arbetsplats, vilket borgar för att det också finns en representation inom facket som förstår dig och dina behov.

Det är även en trygghetsfråga skulle jag säga. Genom facket får man kunskap om och inblick i saker som påverkar ens vardag. Lite som att gå på årsmötet i bostadsrättsföreningen, man behöver inte sitta i styrelsen för att använda sin rätt att tycka till. Men med facket gäller det hela ditt liv mellan 8-17 varje vardag.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s