På uppdrag i Folke Bernadottes namn

24/10/2014 — 1 kommentar
Paula Löf på Folke Bernadotteakademin

Paula Löf på Folke Bernadotteakademin

Paula Löf, 33, ST-medlem och samhällsvetare kommer i november att sekunderas av myndigheten Folke Bernadotteakademin (FBA) som observatör till Israel/Palestina. För studentbloggen berättar hon om uppdraget och vilka flera erfarenheter från sitt jobb som asylhandläggare på Migrationsverket hon tar med sig.

Du ska snart vara tjänstledig för utlandstjänst. Men idag är du anställd på Migrationsverket, vad gör du där?
Jag jobbar som handläggare med asylprövning i Solna. Som asylhandläggare håller jag muntliga utredningar med asylsökande, för att utreda deras behov av skydd och kunna bedöma rätten till uppehållstillstånd i Sverige. Jag kommer att vara tjänstledig från Migrationsverket, så jag återvänder troligtvis dit efter avslutat utlandsuppdrag.

Vad har du för utbildningsbakgrund?
Jag har en examen från samhällsvetarprogrammet i statsvetenskap vid Uppsala Universitet från 2008. Jag har också läst språk, franska och arabiska.

Beskriv ditt uppdrag för Folke Bernadotteakademin.
Jag är utsänd genom Folke Bernadotteakademin som arabisktalande observatör i Temporary International Presence in Hebron (TIPH). Folke Bernadotteakademin är en svensk myndighet som rekryterar personal till internationella fredsinsatser som leds av t.ex. FN, EU och OSSE. TIPH är en civil observatörsstyrka i staden Hebron på det ockuperade palestinska området. Ett 60-tal observatörer från Norge, Italien, Danmark, Turkiet, Schweiz och Sverige arbetar i missionen.

Vad ska du göra på plats i Israel/Palestina?
Sedan 1997 observerar och rapporterar TIPH om situationen i Hebron. Som observatör kommer jag att patrullera staden, både till fots och ibland med bil, träffa invånare i Hebron, och samla in information om olika typer av incidenter. TIPH-styrkan ska arbeta för att befolkningen i Hebron ska kunna leva i en säkrare miljö. Styrkan har inga militära eller polisiära funktioner och ingriper inte i dispyter, utan ska vara ett neutralt vittne som övervakar efterlevnaden av internationell humanitär rätt, dokumenterar händelser och informerar om situationen i Hebron. Rapporterna skickas till de israeliska och palestinska regeringarna och till bidragarländerna.

Hur förbereds du för uppdraget?
Jag har genom Folke Bernadotteakademin bland annat genomgått en veckas utbildning om hot och risker i konfliktområden.

Hur ser kopplingen till ditt nuvarande jobb?
Även om detta är ett separat uppdrag som inte är kopplat till min tjänst på Migrationsverket finns flera likheter. Från jobbet på Migrationsverket tar jag bland annat med mig erfarenhet av att intervjua och utreda personer från konfliktområden i hela världen. Personer som befinner sig i en utsatt situation och kanske har traumatiska erfarenheter med sig.

Vilka råd kan du ge till studenter och nyutexaminerade som vill arbeta inom staten och sen få möjligheten att jobba utomlands?
Ta chansen att göra praktik utomlands under studietiden. Språkkunskaper är ofta meriterande. Men mitt bästa tips är att vara enveten och inte ge upp om man inte får ett jobb man sökt, utan fortsätta söka!

Varför är du medlem i ST?
Fackförbundet ST ger en trygghet och de kan ge råd och stöd i många frågor som dyker upp i ens arbetsliv.

Just nu söker FBA praktikanter till våren 2015, tag chansen och ansök här! Som studentmedlem i Fackförbundet ST ökar du dina chanser genom att använda STs CV-granskning och intervjuträning. Bli medlem och läs mer här.

One response to På uppdrag i Folke Bernadottes namn

  1. 

    Hej! Vad spännande! Jag är själv uttagen till vidare rekrytering och undrar om du kort kan berätta hur du upplever uppdraget/situationen i Hebron just nu.
    Hur känner du efter de första veckorna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s