Så Maximerar Du Din Profil På LinkedIn (del 1)

27/11/2014 — 2 kommentarer

LinkedinVarför ska du ens ha en LinkedIn-profil? Tja, varför ska du ha ett pappers-cv eller ett visitkort eller skriftliga rekommendationer? Jo, för att marknadsföra dig själv när du söker jobb. Men till skillnad från de tre ovan uppräknade verktygen är LinkedIn ALLA dessa samlade på en och samma plats och bästa av allt, det är digitalt.

Hur många av er skickar brev till någon ni vill kommunicera med? Jag gör det aldrig längre. Däremot mejlar jag, sms:ar, mms:ar, tweetar, facebookar och snapchatar. Vissa av er kanske kik:ar. Jag har en lillkusin som instagrammar bilder och sedan taggar mig istället för att skicka sms. Vad jag menar är att det är dags att vakna upp från stenåldern. Ett pappers-cv kanske kan vara bra att ha om du ska på jobbintervju men sättet vi idag kommunicerar, marknadsför oss själva och nätverkar på är inte genom att utbyta papper. Det är genom att använda sociala medier.

I oktober i år passerades gränsen på 2 miljoner svenska LinkedInmedlemmar. Det säger något. Och fastän långt ifrån alla har kompletta profiler så växer LinkedIn så att det knakar. Och du har chansen att hoppa på båten innan det börjar bli jobbigt att simma ikapp.

Men hur ska du då tänka kring din LinkedInprofil? Vad ska du lägga upp och främst av allt hur hittar folk dig? Här kommer 5 tips på vad du kan börja arbeta med:

1. Fyll din profil

En tom profil är lika mycket värt som ett tomt cv… alltså ingenting. Fyll i dina jobb, utbildningar, kompetenser, lägg till en bild (ett måste!) och en sammanfattning. Och tänk kvalité istället för kvantitet. En dassig utbildning i Microsoft Word eller ett tvåtimmars vikariat i en bransch du inte ens vill jobba i kommer inte ge dig något.

2. Lägg ner lite tid på sammanfattningen

Det är den du kommer bli ihågkommen för. Sammanfattningen är ditt personliga brev. Skriv vad du gör (jobbar med), vem du är (din yrkesroll), var du bor och något personligt om dig själv.

3. Jobba med sökord

Det finns mönster som gör att rekryterare lättare kan hitta dig, sökord är ett sådant. Titta på den bransch du angett, din sammanfattning, beskrivningarna av dina tidigare jobb och dina kompetenser. Hänger dessa ihop? Återkommer ord? I sådana fall har du lyckats. När någon söker efter ”ekonomer” på LinkedIn går sökverktyget igenom alla profiler och ser vem som passar bäst in på den beskrivningen. I de profiler som är sökordsoptimerade hittar sökverktyget återkommande tecken på att denna profil passar in på beskrivningen. Dessa profiler syns sedan högre upp i sökresultatet. Och det är dit du vill komma. Vi vet ju alla hur många sidor man själv orkar bläddra vid en sökning på Google.

Sökord4. Lägg till alla du känner

Lägg till din familj, dina klasskamrater, jobbkamrater, vänner. Ju fler kontakter du har desto större blir ditt nätverk. Och desto fler personer kan hitta dig.

5. MEN lägg bara till dem du känner eller har träffat på riktigt

Det blir väldigt konstigt om du lägger till någon du aldrig har pratat med. Ett personligt möte är fortfarande grunden till rekrytering. Vill du lägga till någon du bara träffat på en mässa eller en kortare stund? Gör det så tätt inpå ert möte som möjligt så personen fortfarande kommer ihåg dig. Och skriv en egen text (inte den förprogrammerade) om var ni träffades och varför du vill lägga till personen i ditt nätverk.

Så skaffa en profil om du inte redan har det. Fyll den med innehåll och lägg till kontakter. På LinkedIn kan du nå, inte bara Sverige, utan hela världens arbetsmarknad. Det är ett fantastiskt karriärsverktyg, bara du sköter om det!

P.S. Nästa vecka kommer del 2 i denna serie med ännu fler LinkedIn-tips. Håll koll på STstudentbloggen eller på vår Facebook.

Linkedin2

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Så Maximerar Du Din Profil På LinkedIn (del 2) « ST Student - december 8, 2014

    […] Det kan vara svårt att veta var du ska börja med LinkedIn. Och som med många sociala medier finns det knep, som kanske inte alltid är självklara i början, för hur du kan få en bättre profil. Här kommer mina 5 sista LinkedIn-tips (se de 5 första här). […]

  2. Sommarledigt för Studentbloggen « Fackförbundet ST - juli 2, 2015

    […] Så maximerar du din profil på Linkedin del 1 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s