Vad gör en statstjänsteman? Del 8

11/12/2014 — Lämna en kommentar
Annika Berggren jobbar på Länsstyrelsen i Västra Götaland

Annika Berggren jobbar på Länsstyrelsen i Västra Götaland

Statstjänsteman nr 8 i vår bloggserie är Annika Berggren som är 31 år och jobbar på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Länsstyrelsen är en statlig myndighet som finns nära människorna i varje län. De är en viktig länk mellan människor och kommuner å ena sidan och regering, riksdag och centrala myndigheter å den andra. Länsstyrelsen i Västra Götalands län har ett övergripande uppdrag att arbeta för ett hållbart samhälle.

Vad innebär din tjänst på Länsstyrelsen?
Jag arbetar med myndighetsövergripande rutiner för dokument- och ärendehantering och med uppföljning av våra ärenden (100 000 varje år). Jag deltar i arbetet med att sätta mål för Länsstyrelsens handläggningstider och följa upp handläggningstider och ärendeflödet under året och göra sammanställningar av detta till årsredovisningen. Jag deltar också i nationellt arbete kring Länsstyrelsernas gemensamma ärendehanteringssystem och i ett lokalt projekt som handlar om myndighetens tillgänglighet.

Vad har du för utbildning och vilken användning har du av den i din tjänst?
Jag har en pol.mag-examen från förvaltningsprogrammet i Göteborg. Från utbildningen har jag framför allt nytta av mina metodkunskaper, att kunna angripa uppgifter och problem av olika slag.

Vilka personliga egenskaper är viktiga i ditt arbete?
Att ha haft erfarenhet från övergripande arbete där olika intressen ska avvägas för att få till en bra helhet. Viktigt är förmågan att prioritera och dra gränsen för vad som behöver göras utifrån tid och resurser. Ett visst lugn är nog bra, att ha is i magen vid stressiga perioder.

Vilka är dina bästa tips till studenter och nyutexaminerade som vill jobba inom staten?
Sök statlig praktik om möjligt, går även att göra som utexaminerad. I mitt fall skaffade jag mig mer specifik kompetens genom att jobba i kommun i några år först, för att sedan söka min nuvarande tjänst.

Varför är du medlem i Fackförbundet ST?
En arbetsplats – ett fack, känns naturligt för mig att alla tjänar på att se arbetsplatsen och de gemensamma villkoren framför tillhörigheten till t.ex. en viss yrkesgrupp. Facklig verksamhet handlar om grundläggande villkor för arbetstagaren, det vill säga de flesta av oss. I förlängningen har det med hela vår livskvalitet att göra.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s