Därför Jobbar Varannan Nyexaminerad Jurist i Staten

10/02/2015 — Lämna en kommentar

För nyexaminerade jurister är staten den vanligaste sektorn att arbeta i. Van vid att förhålla dig kritisk till siffror och fakta frågar du dig nu om detta verkligen kan stämma. Det är ju inte riktigt den bilden du har fått under din tid på juristutbildningen. På arbetsmarknadsmässor har du träffat mängder av advokatbyråer och nog är det väl i kostym eller dräkt som en riktig jurist klär sig? Byråkratins gråa figur är inget som lockar dig i alla fall.

4612228533Sanningen är att den första meningen är helt korrekt.

Hela 50 procent, alltså varannan
nyexaminerad 
jurist får sitt första jobb i staten.

En del av dessa jurister får en notarietjänst vid en av landets domstolar. Andra vanliga arbetsplatser för jurister i staten är Brottsoffermyndigheten, Diskrimineringsombudsmannen, Sida, Regeringskansliet, Skatteverket och Kronofogden. Efter ett par år lämnar en del av juristerna den statliga sektorn för att prova annat men de allra flesta blir kvar och bland landets samtliga jurister arbetar 37 procent, det vill säga nästan 14 000 personer, i staten.

Frågar man juristerna varför de valt att arbeta i staten svarar många att de velat ha ett ansvarsfullt och meningsfullt jobb där samhällsuppdraget väger tungt. Arbetsplatserna präglas också av prestigelöshet, samarbetskultur och balans mellan arbete och fritid. För jurister är det dessutom vanligt att klättra i karriären och bli chef eller att få möjlighet till internationellt arbete genom någon av de 70-tal myndigheter som har personal på utlandsuppdrag.

Enligt Fackförbundet STs rapport Framtidsjobb i staten 2013-2018 är jurister dessutom en av de grupper som efterfrågas mest av statliga myndigheter. På grund av pensionsavgångar och ökande kompetenskrav väntas cirka 7000 jurister behöva anställas de närmsta åren. Med en juristutbildning i ryggen har du alltså goda förutsättningar för att knipa ett drömjobb i staten.

gustavjurist

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s