Tunt i studentplånboken?

17/02/2015 — Lämna en kommentar

Hur mycket har du över i din plånbok varje månad? Har du någonting alls över? Enligt Sveriges Förenade Studentkårers årliga budget (2015) går svenska studenter faktiskt back varje månad. Hela 285 kronor!

Studielånet höjdes i år med 944 kronor i månaden men Rebecka Stenkvist, ordförande för SFS, säger till DN att balansen mellan lånedelen och bidraget är skev.

– Trots höjningen så räcker inte pengarna till. Man lägger över en mycket större risk på individen och förflyttar den från samhället, vilket studenterna inte märker av förrän de måste börja betala tillbaka.

Enligt CSN är det bara 39 procent av alla studenter som anser att studiemedlet täcker alla deras levnadskostnader. Vad tycker du? Räcker dina pengar till allt du behöver på en månad?

ST Student spara pengar

3 tips för dig som har en tunn studentplånbok:

1. Få koll på din ekonomi med en smart app. Appar som exempelvis Tink håller automatiskt koll på din ekonomi åt dig. På så sätt kan du se vart alla kronor tar vägen.

2. Vill du åka på semester? Räkna med att arbeta. Det säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. Som student har du även ett eget kollektivavtalavtal – Studentmedarbetaravtalet. Läs mer om det här. 

3. Spara först – konsumera sedan. Då vet du precis hur mycket du har att röra dig med varje månad.

Bubblare: Kolla in STs studentförmåner. Vi har rabatter, försäkringar och tjänster som underlättar din studentvardag. Läs mer här!

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s