Hur jobbar en med jämställdhet?

05/03/2015 — Lämna en kommentar

Frågan om jämställdhet är enormt stor. Jämställdhet innefattar alla delar av samhället, från arbete till konst genom lön och svenska språket. Det finns en mängd sätt att arbeta med jämställdhet och för oss i Fackförbundet ST är lika lön för likvärdigt arbete den viktigaste jämställdhetsfrågan. Det är inte vilket kön du har som ska avgöra vad du tjänar, utan vad du gör. I Sverige har vi idag en diskrimineringslag där kön finns med som en diskrimineringsgrund. Trots detta finns löneklyftorna kvar. Därför är 8 mars extra viktig. Det är en årlig påminnelse om hur långt vi har kommit men också hur långt vi har kvar till ett jämställt samhälle. Något som vi alltid måste sträva mot.

1863446012Här nedan är några häftiga organisationer som jobbar med jämställdhet på olika sätt:

LÖN 15:56-rörelsen – Lön hela dagen
Ett initiativ av Sveriges Kvinnolobby där flera organisationer, bland annat vi i Fackförbundet ST, ingår i samarbetet. 15:56-rörelsen uppmärksammar det lönegap som finns mellan män och kvinnors löner. Idag ligger gapet på 13,4% vilket innebär att kvinnor jobbar gratis efter 15:56. Den 8 mars kan du stödja rörelsen och ta ställning för #lönheladagen genom att kl. 15:56 dela följande text på Facebook, Instagram och Twitter: “Efter kl. 15:56 jobbar kvinnor gratis. Varje dag. Dags för #lönheladagen″. Du kan även göra din egen Twibbon att ha som profilbild här.

REPRESENTATION Rättviseförmedlingen
Hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens. De jobbar ideellt med att hitta de som hamnat i skymundan på grund av stereotypa föreställningar om exempelvis kön, ursprung och fysiska förutsättningar. Rättviseförmedlingens verksamhet går ut på att göra efterlysningar och samla in tips. Tipsen används för att berika urvalslistor i en mängd olika sammanhang med kompetenta alternativ deras uppdragsgivare har haft svårt att hitta själva. Att använda sig av Rättviseförmedlingen är helt gratis. Vill du göra en efterlysning? Mejla till info@rattviseformedlingen.se. På deras facebooksida kan du tipsa och själv få tips.

MUSIK Femtastic
Ett kollektiv för kvinnor inom urban kultur. Femtastic startade sommaren 2010 och arbetar med att skapa scen och utrymme genom att vara ett nätverk inom urban musik, samt att inspirera unga tjejer att ta plats med sin konstform. De verkar för strukturell förändring av en mansdominerad musik- och kulturbransch. Femtastic verkar både opinionsskapande och driver som kommersiell aktör klubbar och event, bland annat Klubb Femtastic. Här kan du se deras kommande event.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s