Checklista inför praktiken – 6 tips!

23/03/2015 — Lämna en kommentar

Att göra en praktiktermin under din utbildning är ett utmärkt sätt att få tillämpa dina teoretiska kunskaper, testa på arbetslivet och skaffa dig praktiska erfarenheter. Studentbloggen ger 6 tips för dig som söker eller funderar på att söka praktik till höstterminen.

handslag

1. Kolla behörighet
Se till att du är behörig att göra en praktiktermin inom ditt program eller sök en fristående kurs senaste den 15 april från någon av de högskolor som erbjuder praktikkurser. De flesta arbetsplatser kräver att du är inskriven vid ett universitet under din praktik, främst är orsaken att du då är försäkrad samt har rätt till studiemedel från CSN.

2. Specificera och rangordna
Specificera dina preferenser och rangordna dina alternativ. Tänk efter vad du helst vill göra, vilken arbetsplats och vilka specifika arbetsuppgifter du vill ha erfarenhet av. En genomtänkt rangordning hjälper dig hur du ska prioritera i ansökningsfasen och om du sen måste välja mellan två erbjudanden.

3. Leta rätt på praktikplatserna
Ta hjälp av studievägledare, tidigare studenter och dammsug såklart internet efter annonser. Våga också ringa till arbetsplatser som intresserar dig men inte annonserar. De kanske ännu inte vet att de behöver en praktikant! Ring också fackliga representanter på de arbetsplatser du vill söka till och ställ alla frågor du inte vågar eller vill ställa till cheferna. Hur är arbetsmiljön? Är folk stressade eller alltid tillgängliga? Hur brukar praktikanter tas emot och i vilken mån inkluderas de i den ordinarie personalen? Vilken typ av ledarskap har chefen? Och hur sjutton klär en sig?

4. Slipa på ditt CV
Gå igenom vad du har lärt dig på dina tidigare jobb och fundera över vilka av dina erfarenheter som är relevanta för praktiken. Lyft dem och beskriv hur de kommer hjälpa dig. Rensa bort det som du inte kan koppla till praktiken. Ditt cv bör vara fyllt med fakta och beskrivningar av dina jobb och utbildningar. I ditt personliga brev kan du skriva mer utförligt om dig själv som person. Tänk på att även i det personliga brevet koppla dina nuvarande intressen, passioner och framtidsdrömmar till hur de kan gynna din praktik. Ta del av fler cv-tips här. 

5. Förbered intervjun
Det bästa sättet att förbereda dig för intervjun är att läsa på. Läs på om myndigheten så du vet vad som intresserar dig med arbetsplatsen. Ta reda på vem du kommer träffa på intervjun och vad de söker i en praktikant. Hur kommer praktiktjänsten att se ut och vad kommer du få göra? Detta hjälper dig att kunna ställa så bra frågor som möjligt på din intervju. För intervjun är även ett tillfälle för dig att fråga ut myndigheten. Här får du fler tips inför intervjun.

6. Skriv praktikavtal
När du lyckats ro i hamn din drömpraktik återstår att se till att ett praktikavtal skrivs mellan din högskola och arbetsplatsen. Ofta tar högskolan initiativ till detta men håll koll på vad som görs och skrivs i avtalet. På så sätt vet du vilka förväntningar som finns på dig både från högskolan och från arbetsplatsen.

Nu är det bara att starta sökandet! Behöver du bolla idéer, få fler konkreta cv-tips och få ditt cv granskat eller intervjuträna kan du som studentmedlem få detta gratis hos oss. Läs mer här och bli medlem.

Tre myndigheter som tar emot praktikanter till hösten 2015:
Regeringskansliet
Sida
Myndigheten för ungdoms- och samhällsfrågor

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s