4 svar på varför du ska engagera dig fackligt

22/04/2015 — 4 kommentarer

Varför ska jag engagera mig fackligt? Det är en fråga som ofta dyker upp. Förenklat kan en säga att vill du vara med och ha åsikt om din arbetsplats och ha möjlighet att förbättra den så ska du engagera dig. Det fackliga engagemanget möjliggör även en demokratisk arbetsplats, där alla har möjlighet att påverka verksamheten.

Vad krävs för att jag ska kunna engagera mig? Det finns inte ett sätt att engagera sig eller ett sätt att driva ett fackligt arbete. De fackligt aktiva som finns på arbetsplatserna är bra på olika saker. Här kommer 5 bra egenskaper som brukar bidra till ett effektivt fackligt arbete. Har du en av dessa (utöver din grundläggande inställning att det är viktigt med en demokratisk arbetsplats där alla mår bra) är du rätt klockren:
   – Du är intresserad! Både av dina kollegor och deras arbetsvardag.
   – Du är grym på att hålla möten. Mötesteknik låter sömnigt, men det är faktiskt en underskattad kvalifikation. Att vara bra på att hålla möten innebär att du lyckas vara tydlig med syftet och att få fram många olika röster. Ett fackligt engagemang bygger på att de som arbetar på en arbetsplats ska kunna påverka den. I grund och botten är det medlemmarnas åsikter du ska driva och då behöver du veta vilka de är.
   – Du är bra på att kommunicera på ett pedagogiskt sätt. Att hålla medlemmar och arbetskollegor informerade om vad den lokala fackverksamheten jobbar med och vilka mål och ambitioner den har gör att du skapar förståelse och opinion kring olika frågor. Då blir det också lättare att driva igenom dem.
   – Du är bra på att förklara. Att vara pedagogisk innebär att fler kan förstå, vilket gör att du lättare når fler och får dem med dig.
   – Du ser helheten och är strategisk. Du kan snabbt skapa dig en bild av vilka steg som behöver tas för att få till en förändring. Besitter du den här egenskapen kan du lättare navigera i förhandlingar och samverkan med arbetsgivaren.

Behöver jag ha koll på arbetsrätt? Nej, inte från början. Att ha koll på arbetsrätten är någonting som får många att tveka inför att engagera sig. Men det är någonting som fackförbundet stödjer dig i genom exempelvis utbildningar.

Vad kan ett fackligt engagemang ge mig?
   – Utvecklas som ledare.
I alla fackliga roller företräder du medlemmar vilket innebär att du blir en sorts ledare. Du kommer att tvingas reflektera kring dig själv och ditt sätt att vara. Hur når du bäst resultat och vilket är ditt sätt att arbeta på för att driva medlemmarnas åsikter?
   – Utvecklas i den egna yrkesrollen. Genom att vara fackligt engagerad får du ofta tillgång till forum på arbetsplatsen som du vanligtvis inte har tillgång till. Du får träffa ledningen, får information tidigt om förändringar i organisationen och får även ett helhetsperspektiv.
   – Makt att förändra. Fackligt aktiva säger ofta att de blivit förvånade över hur stor möjlighet att förändra de faktiskt fått genom sitt fackliga engagemang. Att vara med och skapa förutsättningar för en välmående arbetsplats är den största och bästa utdelningen.

Känner du dig redo att börja påverka? Börja med att bli medlem i ST Student under studietiden så får du ett försprång när du kommer ut i arbetslivet. Klicka här för att bli medlem.

4 responses to 4 svar på varför du ska engagera dig fackligt

 1. 

  En mycket bra sammanfattning säger jag som varit aktiv som ST-företrädare sedan 1989

 2. 

  Reblogga detta på Christer.L.Hansson och kommenterade:
  Tänkvärt om varför man ska engagera sig

Trackbacks and Pingbacks:

 1. Sommarledigt för Studentbloggen « Fackförbundet ST - juli 2, 2015

  […] 4 svar på varför du ska engagera dig fackligt […]

 2. Det är inte lätt att hitta rätt « Fackförbundet ST - augusti 28, 2015

  […] omkring dig. Hade jag tittat upp från kurskatalogen två terminer tidigare hade jag nog tagit mitt intresse för fackliga frågor på större allvar och sökt kursen i Arbetsmarknadskunskap redan då. Men ibland är det lättare […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s