Vad gör en statstjänsteman? Del 11

20/05/2015 — Lämna en kommentar

Vadgorenstatstjansteman2

Johan Fanger är statsvetare, statstjänsteman och jobbar på Vetenskapsrådet i Stockholm. Vetenskapsrådet är en myndighet under Utbildningsdepartementet, som har en ledande roll att utveckla svensk forskning av högsta vetenskapliga kvalitet och därmed bidra till samhällets utveckling. Utöver finansiering av forskning är myndigheten rådgivare till regeringen i forskningsrelaterade frågor och deltar aktivt i debatten för att skapa förståelse för den långsiktiga nyttan av forskningen. Studentbloggen ville veta mer om Johans jobb!

Johan Fanger2

Johan Fanger

Vad innebär din tjänst på Vetenskapsrådet?
Den innehåller många olika uppdrag. Jag gör utredningar och analyser, samordnar nätverk, omvärldsbevakar, skriver nyhetsbrev och jobbar med bilaterala samarbeten.

Vad har du för utbildning och övrig bakgrund?
Jag har en kandidatexamen i statsvetenskap och har tidigare arbetat som arbetsförmedlare, forskningsadministratör, forskningshandläggare och analytiker.

Vilka personliga egenskaper är viktiga i ditt jobb?
Analytisk förmåga och förmåga att göra flera saker samtidigt. Sociala färdigheter i och med de nätverk jag driver. Samt inte minst framsynthet för att utveckla arbetet.

Vilka är dina bästa tips till studenter och nyutexaminerade som vill jobba inom staten?
Det är viktigt att komma in i statligt arbete, vilket som helst, oavsett var du egentligen ser dig själv. Du kan gå vidare sedan. Arbetet är ganska styrt eftersom det finns intressenter långt upp i värdekedjan, t.ex. politiker till tjänstemän på departement och vidare till myndighetsledningar. Staten har också många policys som ska följas. Men det finns många kompetenta personer inom statlig verksamhet och det nationella perspektivet är också intressant.

Varför är du medlem i ST?
Jag tycker man bör framhålla de principiella skälen och inte vad man som person kan vinna (även om det är väldigt skönt att ha facket i ryggen vid exempelvis personalkonflikter). Det är viktigt att lyfta fram fackens historiska betydelse för den trygghet som finns på arbetsmarknaden i Sverige, samt deras fortsatta betydelse för att den tryggheten ska bestå. Löneutveckling är inte ett primärt skäl till att gå med i facket.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s